Dünya ikinciliğini hedefleyen Türk zeytinyağı sektörü, son yıllarda yıldızı parlayan Çin pazarında konumunu güçlendirmek ve ihracatını arttırmak için tanıtım atağına kalktı. 2009 yılından beri Şangay'da düzenlenen Food Hospitality China'ya katılan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), bu sefer 4-6 Haziran 2015 arasında Guanghzou şehrinde düzenlenecek China International (Guanghzou) Edible Oil Olive Oil Exhibition 2015'te Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtacak.

Çin'de 200 milyonu aşkın zengin ve sağlıklı ürünler yeme alışkanlığı kazanan bir nüfus olduğunu belirten ZZTK Başkanı M.Kadri Gündeş, zeytinyağı talebinin hızla artarak 2014 yılında 32 bin tona ulaştığını, 2020 yılında 50 bin tonu geçmesinin beklendiğini kaydetti. ZZTK olarak Çin'i hedef pazar belirlediklerini ve tanıtım çalışmalarını uzun yıllardır sürdürdüklerini hatırlatan Gündeş, şöyle devam etti: "Uzun yıllardan beri Şangay'da gerçekleştirilen Food Hospitality China Fuarı'na katılıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda Çin'den ithalatçıları ülkemizde ağırladığımız alım heyeti organizasyonu yaptık. Bu sefer Çin'in en zengin bölgelerinden biri olan Guangzhou'da fuara katılıyoruz. Fuarın ilk günü Türk zeytin ve zeytinyağı sektörüyle ilgili bilgi veren bir seminer düzenleyeceğiz. Bu süreçte bize büyük destek veren Guanghzou Ticaret Ataşemiz Hasan Köse'ye de teşekkürlerimizi sunuyoruz."

ZZTK, Guanghzou fuarına 9 metrekarelik info stant ile katılacak. Stantta Türk zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptırılacak. Türkiye, 2011 yılında Çin'e 453 ton zeytinyağı ihraç ederken bu 2012 yılında 898 tona, 2013 yılında 1028 tona ve 2014 yılında 1172 tona yükseldi. ZZTK, 2020 yılında Çin'e yaptığı zeytinyağı ihracatını 5 bin tona çıkarmayı hedefliyor.