TKDK Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker, 'Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi' tedbiri kapsamında satış amaçlı üretimi, işlenmesi ve paketlenmesiyle ilgili yatırımlara verilen desteklemelerde yerel tarım ürünlerinin sayısının artırıldığını belirtti. Türker, üreticileri proje hazırlayarak desteklemelerden daha fazla yararlanmalarını istedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker, yaptığı açıklamada destekleme kapsamında bulunan yerel ürün sayının artırıldığını, çiftçilerin yerel ürünlerin üretimi, işletilmesi ve paketlenmesine yönelik yatırım yapmak üzere proje hazırlamaları gerektiğini söyledi. 13. Proje Çağrı Dönemine yönelik hazırlanan projelerin 12 Ocak-10 Şubat tarihleri arasında teslim alınacağını belirten Türker, çiftçilerin projeleri kendilerinin hazırlayacağı gibi danışmanlara da hazırlatabileceklerini kaydetti.

Türker, 'Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi' tedbiri kapsamında satış amaçlı üretimi, işlenmesi ve paketlenmesini destek verilen yerel tarım ürünlerinin sayısının artırıldığını ifade etti. Türker, Yozgat'ta desteklenen yerel tarım ürünlerini şöyle sıraladı: ''Turşu, üzüm pekmezi, bulgur, erişte, çanak peynir, mercimek, kavurga, yufka ekmeği, elma-kayısı-erik-kavun-karpuz-şeftali-kiraz-vişne kurusu, alıç, koyun peyniri ve yoğurdu, madımak, girebolu suyu, sekili kavunu, hedik, cevizli sucuk, parmak çörek, kabak tatlısı, çalma, kete, menengiç kahvesi, arabaşı, yerelması, kuşburnu, çökelek, vişne suyu, üzüm, Yozgat baklavası, Yozgat kavurması, Tatar börekleri, katmer, bazlama, akıtma tatlısı, yayık ayranı, çemen, çemen otu, haşhaşlı çörek, tarhana, ev baklavası, lavaş ekmeği, sac böreği, su böreği, yağlı çörek, tam buğday unu, kepekli buğday unu, salamura peynir, tereyağı, nohut, kurutulmuş sebze, meyve ve sebze reçelleri, domates salçası, yerli ceviz, yarma buğday, bal kabağı, Bozok yaylası balı, dut kurusu, kara (mor) soğan, sucukiçi, meyve kompostosu, konserve, ceviz ezmesi, kapari, sarımsak, sirke, kadayıf, manda kaymağı, aspir, alıç, cezerye, büsküvi, helva, sucuk, pastırma, leblebi, kuruyemiş, Yozgat pidesi, salep, mantı, marmelat, ekmek kadayıfı, keşkek, haşhaşlı ekmek, haşhaş ezmesi, tulum peyniri, testi kebabı, tandır kebabı, dondurma, hedik, çedene, sigara böreği, lokum, pestil.''

Yozgat'a özgü bu ürünlerin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesine yönelik hazırlanacak 10 bin Euro'dan az 400 bin Euro'dan fazla proje tutarı olmayan projelerin uygulamaya konulması aşamasında yüzde 50 oranında destek verildiğini kaydeden Türker, başvuru sahibinin aldığı hibelerde gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV'den muaf olduğunu, tedarikçilerle yaptığı sözleşmelerde Damga Vergisi'nden muaf olmadığını ifade etti.