Türkiye, Çin’e 5 bin ton zeytinyağı ihraç etmeyi hedefliyor. Hedefi yakalama adına tanıtıma odaklanan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), ülkenin önde gelen eyaletlerinden Guangdong’da tertip edilen China International Edible Oil Olive Oil Exhibition 2015 Fuarı'na katıldı.

Komite; fuarda Çin eyaletlerinden, Malezya ve Hong Kong gibi ülkelerden gelen firma temsilcilerine zeytini, zeytinyağını sundu.

ZZTK Başkanı Kadri Gündeş, Çin'in toplam dış ticaretinin yüzde 40'nın Guangdong’un karşıladığını vurguladı. Eyaletin gıda ithalatının senelik 18 milyar doları geçtiğini; bu nedenle Türkiye zeytin ve zeytinyağı sektörü için çok önemli bir yer olduğuna işaret eden Gündeş, “Çin’in gelir seviyesi büyük bu bölgeye Türkiye’nin zeytinyağı ihracatını arttırmak hedefimiz. Çin’in senelik ortalama 35 bin ton olan zeytinyağı ithalatının 2020’de 50 bin tonu bulacağı öngörülüyor. Bu çerçevede Türkiye'nin Çin’de payını yüzde 10’a taşımayı hedefliyoruz. Türkiye, 2011’de Çin'e 453 ton zeytinyağı ihraç ederken, bu rakam 2012’de 898 tona, 2013’te bin 28 tona ve 2014’te bin 172 tona geldi. Hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz.” dedi.

Fuarda zeytinyağı ithalatçısı Çinli firmalar ve marketlerle temasa geçtiklerini anlatan Gündeş, “Çinliler zeytin ve zeytinyağımıza ilgili. Sonbahar aylarında ZZTK tarafından Çin'den bir alım heyeti yapmayı planlıyoruz. Konu ile Çin'in büyük gıda ithalatçısı firmaları ile temasa geçtik ve katılım için olumlu görüşler aldık.” ifadelerini kullandı.