Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) Dünya Yatırım Raporu’na göre Türkiye, 2014’te 12,1 milyar dolar ile en çok yatırım çeken 22. ülke oldu.

Bu dönemde dünyada yatırım girişi yüzde 16 inip 1, 23 trilyon dolara geriledi.


Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından tertip edilen basın toplantısında UNCTAD raporundan belli bölümler paylaşıldı. Yatırımların daralma nedenlerine değinildi. UNCTAD Trend ve Veri Bölümü Direktörü Astrit Sulstarova‘nın da konuk olduğu toplantıda YASED Başkanı Ahmet Erdem, dünya ekonomilerinde devam eden dalgalanmanın ve siyasi belirsizliğin yatırım girişlerini gerilettiğini bildirdi. Erdem, raporun kalkınma ve yatırım ortamının yeniden ele alınması adına öneriler sunduğunu vurguladı.


Dünya Yatırım Raporu’nun detaylarını açıklayan YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit de şunları kaydetti:

“2014’te dünyada en çok yatırım çeken 129 milyar dolar ile Çin oldu. Onu 103 milyar dolar ile Hong Kong, 92 milyar dolar ile ABD, 72 milyar dolar ile İngiltere takip etti. Yatırım girişlerinin yüzde 55’i ilk 10 ülkeye yöneldi.”

Öte yandan Dünyada 3 senede yatırım girişlerinde artış olacağı tahmin ediliyor. Rakamlar 2015 için 1,4 trilyon dolar, 2016 için 1,5 trilyon dolar ve 2017 için 1,7 trilyon dolar olarak öngörülüyor.