ADANA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2016'nın, ülkenin büyümesinin yüzde 5'ler seviyesinin de üzerine mutlaka ve mutlaka geçildiği bir yıl olacağını söyledi.

Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisince düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri kapsamında  Akdeniz İhracatçılar Birlikleri 2014 Yılı İhracat Rakamlarına Göre En Fazla  İhracat Yapan Firmalara Ödül Töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin belirli bölgelerinde belirli konularda ülkenin birliğine, beraberliğe, kardeşliğe, ülkenin gelişmesine kastı olanlar ve ülke ile hesabı olanların özel gayretleri olsa da 1,5 yılda 4 seçimin de başarıyla yapıldığını belirtti.

Türkiye'nin bütçe açığındaki iyileşme anlamında dünyada en iyi durumda bulunan 3 ülkeden biri ve en hızlı büyüyen 7. ülke olduğunu ifade eden Zeybekci, cari açığın son 2 yılda, yüzde 43-44 oranında iyileşme kaydettiğini anlattı.

Zeybekci, şunları söyledi:

"Türkiye büyük bir belirsizlikten kurtuldu. 'Acabalar, acaba şu olacak mı? Bu olacak mı?' ortadan kalktı. Türkiye'de yapısal anlamda ekonomimizde hiçbir problem olmamasına rağmen, sanayimizde, üretimimizde, ihracatımızda, gelişmemizde, büyümemizde hiç bir problem olmamasına rağmen spekülatif amaçlı ortaya çıkan bazı fırsat değerlendiricilerin Türkiye ile ilgili bu ortamı 'acaba nasıl kara dönüştürebilirim?' diyenlerin de artık dönemlerinin sona erdiği çok muhteşem bir sonuç oldu."

1 Kasım'dan sonra oluşan süreçte ülkenin önündeki günlere bakacağını ifade eden Zeybekci, 1,5 yıldan beri yatırımların ertelendiğini, inovasyonun bile ertelendiğini, istihdamla, satın almayla, büyümeyle artık ertelenen ne varsa harekete geçeceğini belirtti.

Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşallah ertelenen her şeyin önümüzdeki 2016 döneminde artık gümbür gümbür harekete geçtiğini göreceğiz. Türkiye'nin iç piyasada canlandığını göreceğiz. Yatırımlarda Türkiye'nin çok farklı bir şekilde, özel sektörün özellikle yatırımlara yöneldiğini göreceğiz. Büyüme, önümüzdeki 2016'da alışık ve performans anlamında tutturmak zorunda olduğumuz yüzde 5'ler seviyesinin de üzerinde mutlaka ve mutlaka geçilen bir yıl olacak. Ertelenen her şeyin yerine getirildiği, artı yeni dönemle beraber Türkiye'nin şahlandığı, coştuğu, her alanda ilerlediği bir dönem yaşayacağız."

Zeybekci, dünyada bilgiyi üreten toplulukların her zaman bilgiyi tüketen topluluklara hükmettiğini ve hükmedeceğini belirterek, "Bilgiyi koyan kuralı koyar, bilgiyi koyan altını alır" söyleminin geçerli olduğunu kaydetti.

- "Hayat inovasyon alanı" 

Dünyada sınırların daraldığını ifade eden Zeybekci, şunları söyledi:

"Hayat, aklınıza gelebilen tüm alanlarıyla bir inovasyon alanı. Sadece fiziksel alanlar değil, yaşam standardıyla, tarzıyla, düşünme tarzıyla her alanıyla insan hayatı, tam anlamıyla bir inovasyon alanı. Atamızdan gördüğümüz, insanlık tarihi boyunca yaşanan her şey, gerek düşünme tarzları, gerek sosyal sistemler, gerek yerel yönetimler, gerek hükümet sistemleri, gerek devlet, gerekse kurumlar, gerekse üniversiteler her alan. Bunlar birbiri içine geçtiği, hep beraber olduğu sürece, bu daireler birbirine geçtiği sürece gelişmekle ilgili fırsatlar ortaya çıkıyor."

- Siyasette inovasyon

Siyaset kurumunun Türkiye'de yıllarca güvenilmez ve kötü olarak lanse edildiğini ifade eden Zeybekci, şunları söyledi:

"Onu söyleyenler, Türkiye'de siyasete 'tu kaka' diyenler, 'Türkiye'de siyaset en az güvenilen kurum' diyenler, siyasetçiyi ve TBMM'yi, bu ülkenin en yüce kurumunu en az güvenilir kurum diye lanse edip de en çok güvenilen kurumları maalesef başka alanlarda yaratanlar, aslında bu ülkeye şunu söylüyor. 'Ey millet öyle birisiniz ki sizin içinizden çıkan siyaset kurumu da aynı sizin gibi.' Onu söylüyor. Biz, sadece siyasetçilere söylendiği için üzerimize alınmıyoruz. Milletin içinden çıktı onlar. Bu ülkedeki tüm siyasetçileri, sadece milletvekilleri değil, belediye başkanları, muhtarlar."

- Üniversite-sanayi işbirliği

Zeybekci, bilim dünyası ile üretim dünyası arasında devasa bir uçurum bulunduğunu belirterek, üniversitelerin başka bir dünyada, üretim dünyası, sanayi, endüstri ihtiyaçları ve problemlerinin ayrı ayrı yerlerde yaşadığını ifade etti.

"Problem çözücüler bir araya geldiği andan itibaren zaten sistem çalışmaya başlar. Onu bir araya getiremediğimiz zaman olmaz" diyen Zeybekci, şöyle devam etti:

"Maalesef bizim ülkemizde şu da çök kötü bir laftır; 'Çok mal haramsız, çok laf yalansız olmaz' derler. Onun için de üniversite camiamız bilim insanlarımız reel sektörden, özel sektörden, üretimden daha doğrusu Türkiye'nin sanayicilerinden, ihracatçılarından Türkiye'nin ticaret erbabından, Türkiye'nin varlıklı kesimlerinden genelde uzak durmak gibi bir tercihte bulunmuşlardır. Uzakta durmayı, onlara karşı protest olmayı veya onlar gelip geçerken onlarla ilgili farklı söylemler içinde olmayı belki bir kabiliyet olarak da görmüş olan bir kesim de olmuş olabilir. Halbuki tam tersi olmalı. İç içe olmalıyız. Üniversite ile sanayi iç içe, beraber olmalı. Üniversite ile üretim iç içe beraber olmalı."

Törende Bakan Zeybekci, Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinasyon Başkanı Bülent Aymen 2014 yılı ihracat rakamlarına göre en fazla ihracat yapan firmaların temsilcilerine plaket verdi.