Türkiye Kamu Sen İzmir İl Temsilcisi Ahmet Doğruyol, 2016 ve 2017 yılları için maaş zamlarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin başladığını ancak memurların, son yıllarda adeta unutulduğunu söyledi.

Konu hakkında bir basın toplantısı düzenleyen Doğruyol, "Her şeyden önce bilinmelidir ki memurlarımız, yaklaşık 800 bin kilometrekarelik alana sahip vatanımızın en ücra köşelerine kadar hizmet götüren yegâne çalışanlardır ve ülkemizin her noktası, büyük şehirler kadar gelişmiş imkânlara sahip değildir. Birçok kamu kurum ve kuruluşunun özellikle taşra teşkilatlarında, elverişsiz çalışma ortamlarında, yetersiz araç gereç ve kısıtlı kaynaklarla görevini en iyi şekilde yerine getirmek için canını dişine takıp çalışan memurlar adeta unutulmuş durumdadır. Bu durumdaki birçok memurumuzun sorunu, ekonomik olmanın da ötesinde insanlık dramı boyutuna ulaşmıştır. Toplu sözleşme görüşmeleri, kamu görevlilerinin ve emeklilerinin bir kangrene dönüşmüş bulunan sorunlarının çözülebileceği tek yerdir ancak 4688 sayılı kanunun eksik ve yanlış hükümleri, toplu sözleşme görüşmelerini yalnızca mali ve sosyal haklarla sınırlayarak memurlarımızın yer değiştirme, atama, yükselme, disiplin, unvan değişikliği gibi sorunlarını yok saymakta, memur meselelerini adeta masadan kaçırmaktadır." dedi.

'ÇAKMA SENDİKA'

Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Doğruyol, sözlerine şöyle devam etti: "Kanundaki bu sınırlama yetmiyormuş gibi idareciler tarafından yetkilendirilmiş çakma sendikaların, iktidara payanda olma gayretleri sonucunda memurlar toplu sözleşme masasında gerçek anlamıyla temsil edilememekte, sesleri yeterince duyulmamaktadır. İki yılda bir yapılan toplu sözleşmeler de geçtiğimiz iki yıl, yetkili konfederasyon Memur Sen tarafından heba edilmiştir. 2013 yılında, 2014 yılı maaş zammı için sadece ve sadece 123 TL’ye imza atan yetkili konfederasyon, 2015 yılı içinse ilk altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için de yüzde 3 maaş zammına imza atarak, 2.5 milyon memuru masada kendi bireysel çıkarları için hükümete pazarlamışlardır. Türkiye Kamu Sen olarak önceliğimiz, bu yıl yapılacak olan toplu sözleşmelerde, geçtiğimiz iki yılın kayıplarının telafi edilmesidir. Önce eski hesapları kapatalım, ardından yeni hesapları konuşalım. 2013 yılında yapılan toplu sözleşmelerde, memur ve memur emeklisi masada satılmıştır. 30 günlük süre kullanılmayarak bayram arifesinde alelacele imzalar atılmış, memurun hakkı Memur Sen ve hükümet işbirliğiyle gasp edilmiştir."

Bu yıl genel seçimden önce kamu işçilerine yüzde 11.3 zam yapıldığını ve 500 lira iyileştirme verildiğini aktaran Ahmet Doğruyol, "Ancak 2015 yılında memura sadece yüzde 6 zam yapılmıştır. Bunun izahı var mıdır? Elbette işçilerimiz bunu hak etmiştir ancak memur ve emeklinin günahı nedir? Sadece 2014’te, memur ve emeklinin 912 TL’lik bir kaybı söz konusudur. Biz memur ve emekliye, geriye dönük kayıplarından doğan 2 bin TL ve bunun da dört eşit taksitte ödenmesini istiyoruz. 2016 Ocak ayında, 2014 ve 2015 kayıpları için yüzde 10 telafi zammı yapılmasını, ayrıca 2016 Ocak ayı için yüzde 6 zam yapılmasını, 100 TL de taban aylığa zam yapılmasını istiyoruz. 2016 Temmuz ayı için de yüzde 6 daha zam istiyoruz. 2016 yılı için toplam yüzde 22 oransal zam, 100 TL de taban aylığa zam ve 2 bin TL’nin dört eşit taksitte ödenmesini istiyoruz. 2017 yılı içinse yüzde 10+10 zam ve 150 TL taban aylığa zam istiyoruz. Bunlar afâki rakamlar değildir, üzerinde çalışılmış rakamlardır." şeklinde konuştu.