Çinli turistler, izledikleri Türkiye programlarıyla mest olurken, tercihlerini Türkiye ’ye gitmek yönünde kullanacaklarını söyledi.

Yurt dışına en çok turist gönderen ülke konumundaki Çin’de şimdilerde Türkiye konuşuluyor. Bunun sebebi ise, Çin’de gösterime giren Huayang Jiejie (Çiçek Ablalar) adlı bir televizyon programı. Çin’in en çok izlenen kanallarından Şanghay merkezli Dongfang TV ekibi, Türkiye’deki çekimlerini tamamladı ve programın ilk bölümü 15 Mart’ta yayınlandı. Hafta sonları ‘’prime time’’ da gösterilmekte ve büyük bir izleyici kitlesine ulaşan programı izleyenler, Türkiye’ye gitmek istediklerini söylüyor.
Programın kahramanları Çin’in sinema, moda, müzik ve eğlence sektöründe isim yapmış yedi ünlü isimden oluşuyor. Bu ünlüler, gezip gördükleri mekânlardan etkilendiklerini dile getirmekten kaçınmıyor ve hatta programda yemek ve alışveriş için gidilen ticari müesseselerin isim ve logoları dahi gösteriliyor. Programın kahramanları arasında gerçekleştirilen diyaloglarda da Türkiye, Türk kültürü ve insanı ile ilgili sıcak mesajlar veriliyor. Çin’de en çok reyting alan programın toplamda dokuz bölüm olması öngörülüyor.

-SADECE TANITIM VİDEOSU 350 MİLYON KEZ ZİYARET EDİLDİ-

Çin’deki her bir sosyal medya platformunda programın beğeni oranları 10 üzerinden 9’un üzerinde seyrediyor. Programın birinci bölümü, sadece QQ adlı sosyal paylaşım sitesinde 82 milyon kişi tarafından izlendi. Ayrıca programın 2,5 dakikalık tanıtım videosu da Çin’deki sosyal medyada 350 milyona yakın tıklanma sayısına ulaştı.
Programın yayınlanmasıyla birlikte Çinli turistler, turizm acentelerine akın etmeye başladı. Başta başkent Pekin olmak üzere birçok şehirdeki turizm acentelerinde Türkiye broşürleri tükenirken, Mayıs- Haziran dönemi için ön kayıtlarda yüzde 70 doluluk oranına ulaşıldı.

Konuyla ilgili Çin medyasındaki habere göre, Çinli bir genç kız, Türkiye’yi çok sevdiğini, özellikle programın ikinci bölümünde ünlülerin Kapalı Çarşı’da alışveriş yapmalarının kendisinde büyük etki bıraktığını söyledi. Çinli genç kız ayrıca, havaların ısınmasının ardından Türkiye’ye gitmeyi düşündüğünü dile getirdi. Programı izleyen iki Çinli bayan ise, Türkiye’ye gitmek istediklerini aktarırken, özellikle Çinli ünlülerin programda gezdiği yerleri görmeyi hayal ettiklerini söyledi.
Turizm acentesinde çalışan bir Çinli görevli de, Huayang Jiejie programının sağladığı etki ve Türkiye hükümetinin Çinlilere karşı uyguladığı vizedeki kolaylığın Çinli turistlerin Türkiye’yi taleplerine deyim yerindeyse patlama oluşturduğunu anlattı. Çinli çalışan konuşmasının devamında, son dönemde en çok rağbet edilen güzergâhın, 11 günlük tüm ülkeyi kapsayan paketlerde yaşandığını kaydederken, başta Safranbolu olmak üzere Kapadokya, Pamukkale, Ege Denizi, Truva ve İstanbul’un Çinli turistlerin en çok görmek istediği yerler arasında yer aldığına vurgu yaptı.

-E-VİZEDEN ÇİNLİLER MEMNUN-

Öte yandan Türkiye’ye gitmek isteyen Çinli turistler artık internetten elektronik vizeye (e-vize) başvurarak, Türkiye’ye daha kolay gitme imkânına kavuştu. E-vize için Çinli turistlerden istenen şartlar kalkarken, Çinli turistlerin, e-vizeye başvuru için sadece pasaport sahibi olmaları yetiyor.
Önceleri en az altı aylık geçerli pasaportu olan Çinliler, geçerli Schengen vizesi yada Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinden birine ait geçerli bir vizeye sahip olmaları halinde 60 dolar karşılığında kredi kartıyla e-vizeye başvurabiliyordu.
Türkiye’nin bu adımına karşılık, Çin’den de ilk etapta Pekin’in bazı ülke vatandaşlarına uyguladığı Çin’in bazı şehirlerine 72 saatlik vizesiz seyahat uygulamasını Türk vatandaşları için de talep ediyor.
2014 yılında Türkiye’ye giden Çinli turist sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 43,8 artışla 200 bine çıkmıştı.

-TÜRK VATANDAŞLARININ ÇİN GÜMRÜKLERİNDEKİ ÇİLESİ DEVAM EDİYOR
Çin’de 10 Türk vatandaşının, Uygurların Çin’den çıkışına sahte pasaportlar temin etmek iddiasıyla geçtiğimiz aylarda tutuklanmasının ardından bu ülkeye giriş-çıkış yapan bazı Türk vatandaşları sorun yaşamaya devam ediyor.
Türk pasaportuyla Çin’e giriş-çıkış yapanların saatlerce bekletildiği ve sorgulandığı belirtiliyor. Esmer tenli, sakallı ve tesettürlü Türk vatandaşlarının özellikle sorgulandığı ifade ediliyor. Türk vatandaşları ayrıca, Türk yetkililerin, Çin’e giriş çıkışlarda yaşanan sorunlar konusunda etkili adımlar atmasını bekliyor.