Türkiye, ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nün hazırladığı araştırmaya göre finansal katılım çabaları konusunda 21 ülke arasında altıncı sırada yer aldı. Türkiye'nin finansal hizmetlere erişim ve bunların teknolojik kullanımında iyi bir mesafe aldığı ama hala yapması gereken reformların bulunduğu belirtildi.

Brookings Enstitüsü, 21 ülkeyi; finans hizmetleri, bankacılık sistemi için taahhüt ettikleri uygulamalar, mobil kapasiteleri, düzenleyici etkenler ve bunlara adapte olma gibi 33 göstergeyi esas alarak değerlendirdiği Finansal ve Dijital Katılım Projesi (FDIP) raporunu açıkladı. Söz konusu rapora göre Türkiye 100 üzerinden 74 puan aldı. Ancak 75 puan alan Uganda ve Ruanda'nın gerisinde kaldı.

Washington merkezli kuruluşun uzmanları John D. Villasenor, Darrell M. West ve Robin J. Lewis tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye'de her 100 kişiden 95'i mobil abonesi. Ayrıca nüfusun sadece yüzde 36’sının (2010-2013 arasında) bankacılık sektörüne güveni var. 2011-2014 arasında hesap açan kadın oranı yüzde 33’den yüzde 44’e yükseldi. Erkelerin ise yüzde 69’nun bir banka hesabı var.

"Türk İstatistik Enstitüsü 2013 verilerine göre nüfusun yüzde 94'ü okuma yazma biliyor. Nüfusun yüzde 85'inin tasarruf ve mevduat hesapları bulunuyor." ifadeleri yer alan raporda, finansal katılımın ekonomik kalkınma için önemli olduğu vurgulandı. Özellikle gelir durumu düşük olan bölgelerde banka gibi finans kuruluşlarına erişimin daha iyi sağlanması için çalışmalar yapılması gerektiğine de işaret edildi.