Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün bu akşamdan başlayarak Pazar sabah saatlerine kadar bazı illerde kuvvetli don riski uyarısı yaptığını söyledi. Bayraktar, "Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir’in güneyi, Isparta’nın doğusu, Çankırı’nın batısı, Bursa-Kütahya, Ankara-Bolu, Ankara-Kırıkkale, Denizli-Muğla arasında bu gece, Afyonkarahisar-Uşak, Afyonkarahisar-Eskişehir, Kütahya-Bursa, Ankara-Kırıkkale arasında yarın gece kuvvetli don yaşanması bekleniyor." dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bayraktar, çiftçilerin don riskine karşı tedbirli olması, ürünlerini korumak için modern tarım tekniklerini uygulaması gerektiğine dikkati çekti. Bayraktar, meyve ağaçlarından badem, kayısı, erik ve kirazda başlayan çiçeklenmenin, Nisan ayıyla birlikte diğer meyve türlerinde de görüldüğünü belirtti. Bayraktar, bugünlerde oluşacak kuvvetli bir donun özellikle meyve çiçeklerine zarar verebileceğini dile getirdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, bugün sabah saatlerinde bazı bölgelerde don riski beklendiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"İç Anadolu’nun büyük bölümü, Ege, Batı Akdeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinin iç kesimlerinde hafif ve orta kuvvette, Isparta ve Bolu’nun doğusunda kuvvetli, bu akşam (10 Nisan 2015 Cuma) ve gecesi ile yarın (11 Nisan 2015 Cumartesi) sabah saatlerinde İç Anadolu’nun büyük bölümünde, Ege, Batı Akdeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinin iç kesimlerinde hafif ve orta kuvvette don olacağı tahmin ediliyor. Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir’in güneyi, Isparta’nın doğusu, Çankırı’nın batısı, Bursa-Kütahya, Ankara-Bolu, Ankara-Kırıkkale, Denizli-Muğla arasında bu gece, Afyonkarahisar-Uşak, Afyonkarahisar-Eskişehir, Kütahya-Bursa, Ankara-Kırıkkale arasında yarın gece kuvvetli don yaşanması bekleniyor. Özellikle kuvvetli don riskinin beklendiği illerde erken çiçek açan badem, kayısı, erik ve kiraz gibi meyve ağaçları çiçeklenme döneminde olduğu için don riskinden fazlaca etkilenecek ürünlerdir. Bugünlerde oluşacak kuvvetli bir don, özellikle meyve çiçeklerine zarar verebilir. Manisa bölgesinde don, üzüm bağlarına zarar verdi. Bazı üzüm bağlarında uyanan gözler karardı. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Üreticilerimizin, aşırı yağış, don, dolu gibi tarımsal üretime zarar verecek konularda, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaları takip etmeleri ve gerekli önlemleri erken almaları yararlarına olacaktır."

DONDAN KORUNMA TEKNİKLERİ

Ekonomik gücü yeterli olmayan çiftçilerin, don zararından korunmak için saman yakma, ürünlerin üzerini örtme gibi yöntemlere başvurduğunu belirten Bayraktar, "Rüzgar pervaneleriyle havanın karıştırılması, su uygulaması gibi teknikler, don riskinden korunmada etkili olan yöntemlerdir. Çiftçilerimiz don riskine karşı tedbirli olmalı, ürünlerini korumak için modern tarım tekniklerini uygulamalıdır. Modern tarım tekniklerinin üreticilerimiz tarafından uygulanması ve kullanımının artması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Üreticilerimiz bu konularda bilgilendirilmelidir. Ayrıca teknik olarak desteklenmelidir." tavsiyesinde bulundu.