BTSO, ticari ihtilafların mahkemeye düşmeden yargı sonuçlandırılması için Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumu (Chartered Institute of Arbitrators) ve Uludağ Üniversitesi ile protokol imzaladı. Bursa, bu protokol ile Türkiye’de tahkim alanında uzman isimlerin yetiştirildiği ilk şehir olacak.
BTSOa’nun Altıparmak binasında gerçekleştirilen imza töreninde konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın Türkiye ekonomisine yön veren şehirlerden biri olduğunu söyledi. Şehirde yaklaşık 5 bin firmanın ihracatçı olduğunu, 4 bine yakın şirketin de dünyanın farklı coğrafyalarından ithalat yaptığını hatırlatan Burkay, “Yoğun ticari faaliyetlerle birlikte ticari ihtilafların ve bu uyuşmazlıkların çözümü de iş hayatımızın önemli bir parçası oldu. Bugün dünyada ticari uyuşmazlıkların çözümü için farklı modeller uygulanıyor. Bu modellerden biri de tahkim” dedi.
BTSO olarak 2014 yılında Türkiye’deki odalar ve borsalar arasında bir ilki gerçekleştirerek ‘Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ni hayata geçirdiklerini ifade eden Burkay, arabuluculuk konusunda hızla yol aldıklarını, tahkim alanında da bir ilki daha gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Tahkim ile taraflar arasındaki ihtilafların devlet mahkemelerine göre hızlı bir şekilde çözüldüğünü belirten Burkay, “Tahkim süreci 6 ay ile 1,5 yıl gibi bir sürede sonuçlanırken, genel mahkemelerde resmi yoldan yapılan yurtdışı tebligatı bile 6 ayı buluyor. Tahkim’deki gizlilik ve güven esası da firmalarımıza büyük kolaylıklar sağlayacak. Tahkim alanında Uludağ Üniversitesi ve Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumu ile gerçekleştireceğimiz iş birliği önemli bir boşluğu dolduracak” diye konuştu.
TAHKİM EĞİTİMLERİ DÜNYADA İLK DEFA TÜRKÇE
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, tahkim hakemleri ve tahkim avukatlarının Türkiye’de ilk kez Bursa’da yetiştirileceğini dile getirerek, şunları söyledi:
“Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumu’nun dünya çapındaki eğitimleri İngilizce olarak verilmekte. Üniversitemiz bünyesindeki eğitimler ise Türkçe olacak. Böylece dünyada ilk defa İngilizce dışında bir dilde eğitim verilerek tahkim hakemleri ve avukatları yetiştirilecek. Bursa, Zürih, Paris ve Köln gibi tahkim akademilerinin bulunduğu önemli bir merkez olacak. İş dünyası temsilcilerimiz yurt dışındaki hukuk ofisleri ile yüksek maliyetlerle çalışmaktan da kurtulurken, ortak dil ve kültüre sahip olduğu tahkim uzmanları ile çalışma fırsatı bulacak.”
ULUSLARARASI SERTİFİKA
Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay da, BTSO ile birlikte alternatif çözüm yöntemiyle hukuk sistemine ve iş dünyasına büyük katkı sağlayacaklarını söyledi. Üniversite olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını ifade eden Ulcay, “Bursa olarak evrak yükü altında kalan yargının ve tarafların çekişmeye dayalı mahkeme süreçlerinin yerine uygulanan bu yöntemle önemli bir sorumluluğu da üstlenmiş oluyoruz. Üniversitemizdeki eğitimlerden faydalananlar, alacakları sertifikalarla uluslararası düzeyde de önemli bir ayrıcalığa sahip olacak.
“BURSA’DA OLMAK BİZLER İÇİN BÜYÜK BİR AYRICALIK”
Avrupa Tahkim Hakemleri Genel Sekreteri Anthony Abrahams, Türkiye’nin sanayi lokomotifi Bursa’da bulunmanın kendileri açısından ayrıcalık olduğunu ifade etti. Dünya genelinde 14 bin üyelerinin olduğunu belirten Abrahams, “Tahkim alanında başarılı olmak için çok iyi bir iletişim stratejisine, iyi tesislere, mükemmel bir eğitim yöntemine ve adil bir sisteme ihtiyaç var. Bursa bu açıdan harika bir lokasyona sahip. BTSO Yönetim Kurulu’na ve Uludağ Üniversitesi’ne üstlendikleri sorumluluktan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
YARGININ İŞ YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK
BTSO Tahkim ve Arabulucuk Merkezi Divan Kurulu Başkanı Irmak Aslan, tahkim konusunun alternatif uyuşmazlık yönteminin temeli olduğunu belirterek, Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleştirilecek eğitimlerin 500 saat süreceğini ifade etti.
Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumu’nun eski başkanı olan ve BTSO TAM’da Divan Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Bennar Aydoğdu da, Avrupa standartlarında tahkim hakemi ve tahkim avukatı yetiştirilmesi konusunda çok önemli çalışmalar yapılacağını kaydetti.
Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin ise, BTSO’nun Uludağ Üniversitesi ile iş birliği içerisinde yargının iş yükünü hafiflen çok önemli bir projeyi hayata geçirdiğini dile getirerek, Başkan Burkay’a ve Prof. Dr. Yusuf Ulcay’a teşekkür etti.
Konuşmaların ardından BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumu Genel Sekreteri Anthony Abrahams tahkim hakemi ve tahkim avukatı yetiştirmek üzere hazırlanan protokolü imzaladı. Törene Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin, Bölge İdare Mahkemeleri Başsavcısı Sait Gürlek, Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz, BTSO Tahkim ve Arabulucuk Divan Kurulu Başkanı Irmak Aslan ve Divan Kurulu üyeleri de katıldı.