Bir otelde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Serkan Çömen, Türkiye’de kayıt dışı istihdam oranın yüzde 33 seviyesine gerilediğini belirtti. Çalışmalar sonucu 2008 yılından bu güne 2 milyon kişinin kayıt altına alındığını ifade eden Çömen, 152 bin tescilsiz iş yerinin tespit edildiğini ve bu iş yerlerinin tescillerinin yapıldığını belirtti. 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ı içine alan bölgede kayıt dışı istihdam oranının yüzde 40,95’ler seviyesinde olduğunu söyleyen Çömen, "Kayıt dışı istihdam, çalışanlarımızın sosyal güvenlik kurumuna hiç bildirilmemesi, çalışma gün sayılarının eksik bildirilmesi ve ücretlerinin eksik bildirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Kayıt dışı istihdamın olumsuz sonuçları vardır, hem çalışanlarımız hem devletimiz hem de iş verenlerimiz açısından. Çalışanlarımız kıdem tazminatından, hastalık gibi yardımlardan ve emekli aylıklarından mahrum kalmakta. İş verenlerimiz açısından haksız rekabete neden olmakta ve iş kazalarından dolayı yüksek pirim maliyetiyle karşı karşıya kalmaktadır." diye konuştu. 

Kayıt dışı istihdam oranları hakkında bilgi veren Serkan Çömen şöyle konuştu: "2002 yıllarında kayıt dışı istihdam oranı yüzde 52’ler seviyesindeyken bu gün itibarıyla kayıt dışı istihdam oranını yüzde 33’ler seviyesine düşürdük. 2008 yılından itibaren de bu çalışmalar neticesinde 2 milyon kişiyi kayıt altına aldık ve 152 bin iş yerinin tescilsiz olduğunu gördük, bu işletmeleri tescil ettik. Kurum olarak amacımız kayıt dışı istihdamı yüzde 15’ler seviyesine düşürmektir."

Türkiye çapında bin 400 sosyal güvenlik denetmenin görev başında olduğunu hatırlatan Çömen, vatandaşlardan gelen şikayet dilekçelerinin incelenerek işletmeler hakkında denetimlerin uygulandığını kaydetti. 

SGK Kahramanmaraş İl Müdürü İsmail Balakan ise il genelindeki istihdam oranlarıyla bilgi verdi.