Türkiye’nin 2020’ye kadar 100 milyar dolar toplam ticaret hedefi belirlediği Rusya ile ticaret 2015’in ilk ayında yüzde 32 düştü. Rusya’da yaşanan ekonomik krizin yanı sıra, yeni ürünlerin Rusya pazarına girişi ile ilgili altyapının henüz hazırlanamamış olması Rusya pazarında kayıplara neden oldu.

Rusya’ya ihracat Ocak 2015’de 314,9 milyon dolara geriledi. Türkiye’nin ihracatında Rusya 6’ıncı sıradan 9’uncu sıraya gerilerken, toplam ihracatta payı da yüzde 2,9’da kaldı.

Rusya’ya ihracat geçen yılın Ocak ayında 463,8 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Türkiye’den Rusya’ya 2014’de toplam ihracat ise 6 milyar 57 milyon doları buldu. Aralık 2014 ihracat rakamı ise 476,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Rusya’ya ihracat 2013’de 7 milyar 96 milyon dolara kadar yükselmişti. Ocak 2013 Rusya ihracat rakamı ise 544 milyon doları bulurken; Rusya, Türkiye’nin ihracatında 4’üncü sıraya çıkmıştı.

Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya pazarına Türkiye’nin alternatif ürünlerle girme fırsatı değerlendirilemedi. Beyaz et, süt ve süt ürünleri, deniz ürünleri gibi kalemlerde kota sorunu aşılamadığı için Türk üreticisinin rekabet gücü azalıyor. İran, İsrail ve Latin Amerika ülkeleri devlet desteği ile Rusya gıda pazarında etkin olmaya başladı.

Türk ürünlerinin Rusya pazarına ulaşımında lojistik sorunu da çözülemedi. Türkiye 2014’de gönderdiği 37 bin TIR maldan sadece 9 bin kota kullanabildi. Türkiye’nin 40 bin TIR kota talebi ile ilgili görüşmelerde henüz ilerleme sağlanamadı.

Rusya’nın Batılı ülkelerle yaşanan sorunu değerlendirerek ithal ikame ekonomi modeline geçişi bundan sonrası için de doğrudan Türkiye’den Rusya’ya ihracatı olumsuz etkileyecek. Rusya özellikle tarım sektöründe yerli üreticiye ciddi teşvikler getiriyor.

Rusya’da yaşanan ekonomik krizin de bu ülkeye ihracatın azalmasında önemli payı var. Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar, petrol fiyatlarının düşmesi, faiz oranlarının yüzde 15’e çıkması ve rublenin devalüasyonu reel ekonomiye yansıyor. 2015’de yüzde 3-5 küçülme bekleyen Rusya’nın 2-3 yıl içinde yeniden pozitif büyüme rakamlarını yakalaması bekleniyor.