Çin’in Asya’da altyapı kalkınmasına destek için öncülüğünü yaptığı Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın (AAYB) kurucu üyeliğine Türkiye’nin ardından Rusya da başvurdu.

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in AAYB’ye katılım kararını aldığını açıkladı. Rusya kurucu üyelik için gerekli başvuruları yaptı.

Çin’in ev sahipliğini yaptığı 2015 Boao Asya Forumu’nda konuşan Şuvalov, Çin’in İpek Yolu Ekonomik Kuşağı girişimini desteklediklerini, mal ve paranın Avrasya Ekonomik Birliği içinde serbest dolaşımının Avrupa ve Asya ekonomilerini yakınlaştıracağını belirtti.

Türkiye Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada da, 25 Mart 2015 tarihi itibari ile AAYB'ye kurucu üyelik niyeti ile bankanın sekretaryasına başvurunun yapıldığı kaydedildi.

AAYB kurucu üyeliği için İngiltere, Fransa, İsviçre, Avusturya ve Lüksemburg dahil 30 ülke başvurdu. ABD’nin isteği üzerine beklemede olan Avustralya’nın da İngiltere’nin başvurusunun ardından kararını değiştirmesi bekleniyor. Kurucu üyelik için başvurular 31 Mart’ta sona erecek. Bundan sonra başvuran ülkeler kurucu değil, normal üye olabilecek.

Bangladeş, Burma, Kamboçya, Hindistan, Endonezya, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Maldivler, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Yeni Zelanda, Umman, Pakistan, Filipinler, Tayland, Suudi Arabistan, Singapur, Sri Lanka, Tacikistan, Özbekistan, Vietnam, Katar ve Ürdün de kurucu üyelik için başvuru yaptı.

Pekin, bankanın 2015 sonuna kadar aktif hale gelmesini planlıyor. Bankanın kuruluş sermayesi 100 milyar dolar olacak. Çin 50 milyar dolarlık kısmını karşılayacağını taahhüt etti.

Asya’da kurulacak yeni banka, ABD ve Japonya’nın büyük ortak olduğu Asya Kalkınma Bankası’nın tekelini kıracak. AAYB, IMF be Dünya Bankası’na da alternatif olacak.

ABD ile Avrupa ülkelerinin arasının açılmasına neden olan yeni bankadan Washington rahatsız. ABD Hazine Bakanı Jacob Lew geçen hafta yaptığı açıklamada Amerika’nın uluslararası kredibilitesi ve etkisinin tehdit altında olduğunu söylemişti.