Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde yap-işlet-devret modeliyle yapılan güneş enerjisi santralinin(GES) 7 Mwp'lik bölümün hizmete alınması törenine rüzgar damgasını vurdu. Rüzgar, tören öncesi konuşmaların yapılacağı platformun örtülerini ve arkada asılı duran pankartı yırttı.

Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali tarlası olan GES için düzenlenen törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı. Burada konuşan Yıldız, Türkiye'nin en önemli giderlerinin başında enerji giderleri geldiğini vurgulayarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin önemli olduğunu kaydetti. Bu açıdan burada açılan güneş enerjisi santralinin değerli olduğunu belirten Yıldız, “Farklı enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor. Burada yapılan yatırımın katkısını mukayese etmek gerekiyor. Türkiye'den bunun gibi bir çok tesisin yapılabilme imkanı vardır. İşletmelerinin çatısına güneş enerji sistemi koyan sanayicilerimiz oldu.” diye konuştu.

Ülke olarak 2023 yılına kadar 110 bin megavetlık yenilenebilir enerji üretir hale gelmek olduğunu belirten Bakan Yıldız, “Bunu inşallah oluşturacağız. Biz vatandaşımızın parasını makul ölçüde yatırım yapan sanayicilerimize vermemiz gerekiyor." dedi.

GES 6,5 MİLYON DOLARA MAL OLDU

Törende santral hakkında bilgi veren Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, burasının Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi tarlası olacağını kaydetti. 6,5 milyon dolar maliyetli projeyle yılda 1,5 milyon dolarlık elektrik enerjisi üretileceğini belirten Hasyüncü, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğu dönemde yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların ülke adına sevindirici olduğunu söyledi. Hasyüncü, "Kalan 11 Mwp'lık alanın da tamamlanmasıyla santralimiz toplam 18 Mwp'lık güce ulaşacaktır. 80 bin adet panelin yer alacağı santralimizde yıllık 30 milyon kilovat saat elektrik üretmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

CARİ AÇIĞIN ÖNEMLİ BİR KISMINI ENERJİ OLUŞTURUYOR

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak da, sanayicinin en büyük giderinin enerji olduğunu belirterek, bu açıdan yenilenebilir enerji yatırımlarının önemli olduğunu söyledi. Boydak, “Bu tesisimiz hayırlı olsun. Biz sanayicilerin en büyük problemlerin başında enerji giderleri geliyor. Ülkemizde cari açığının yükselmesinde de diğer ülkelerden transfer ettiğimiz enerji büyük pay oluşturmakta. Biz enerjimizin ne kadarını kendi kaynaklarımızla üretirsek cari açığımız da o kadar düşecektir.” diye konuştu.

AÇILIŞ ÖNCESİ RÜZGARIN AZİZLİĞİ

Bu arada törenin başlamasına az bir süre kala kurulan platform rüzgarın azizliğine uğradı. Bakan Taner Yıldız tören alanına gelmeden önce platform çadırı şiddetli rüzgar nedeniyle yırtıldı. Görevliler, platformun üstüne çıkarak yırtılan brandayı sökmek zorunda kaldı. Brandanın platformdan sökülmesi de zor oldu. Çok sayıda görevli, brandayı aşağı alarak tören alanında götürdü.