Türkiye’nin tek ruhsatlı bıldırcın üretim tesisi olan Mersin’deki Karakayalar Bıldırcın Çiftliği, yaşanan terör olayları ve düşürülen Rusya uçağının turizme etkisinden dolayı mali krize girerek kapanma noktasına geldi. İç piyasaya yılda yaklaşık 300 bin kesilmiş bıldırcın satan tesis, 2016 yılı başından bu yana sipariş alamayınca üretimi durdurdu.
Yaklaşık 20 yıldır Mersin’de faaliyet gösteren Türkiye’nin ruhsatlı en büyük ve tek bıldırcın üretim tesisi faaliyetine son verdi. Daha çok turizme yönelik faaliyet yürüten, Antalya ve İstanbul’daki otellere satış yapan Karakayalar Bıldırcın Çiftliği, 8 dönümlük arazide normal şartlarda yıllık ortalama 300 bin kesilmiş bıldırcın eti satışı yaparken yılın başından bu yana aldığı sipariş sayısı sadece 40 binde kaldı.
Firma sahibi Ahmet Karakaya, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, sıkıntılı sürecin Rus uçağının düşürülmesiyle başladığını söyledi. Yaklaşık 20 yıldır Antalya ve İstanbul’daki turizm bölgelerine bıldırcın eti sattığını dile getiren Karakaya, "Bıldırcın etini maalesef Türk mutfağına sokamadık. O nedenle bunu daha çok turizmin yoğun olduğu bölgelere verebiliyorduk. 2015 yılı Aralık ayında Antalya’da çalışmış olduğumuz firmalarla bağlantıları kurmuş, anlaşmaları yapmıştık. Ancak Rus uçağı düşürüldükten sonra anlaşma yaptığımız işletmeler siparişleri iptal etti. Ağırlığımızı İstanbul’a verdik. Bizim zaten iki ayağımız vardı. Antalya ve İstanbul. İstanbul’da da maalesef terör saldırıları ve patlayan bombalar dolayısıyla bu ayağımız da kapandı. Açılır ümidiyle Haziran ayına kadar bekledim. Ancak geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleştirilen yine bir bombalı terör saldırısı sonrası artık bu işin bittiğine kanaat getirerek üretimi durdurma kararı aldık. Bu olaydan sonra elimizde beklettiğimiz damızlık hayvanlar vardı, onları da kesmeye başladık ve şu aşamadan sonra bu işletme kapanacak" dedi.
300 BİNDEN 40 BİNE DÜŞTÜ
2014 yılında 294 bin, 2015 yılında ise 263 bin kesilmiş bıldırcın eti satışı yaptıklarını belirten Karakaya, 2016 yılının başından bu yana ise sadece 41 bin bıldırcın eti satabildiklerini söyledi. 5 ayda sadece 82 bin liralık satış yapabildiklerini dile getiren Karakaya, "Bu da bizi batırdı, bitirdi" diye konuştu.
İşlerin tamamıyla durduğunu, bıçak gibi kesildiğini kaydeden Karakaya, "Turizme hizmet ettiğimiz için, bunu da turist yediği için turist de gelmeyince bu duruma düştük" ifadelerini kullandı.
"KANATLI HAYVAN ÜRETİCİSİNE DESTEK VERİLMİYOR"
Yıllarca bu ülkeye vergi ödediğini, istihdam sağladığını, işçi emeklisi bir insan olarak vatanı için hizmet sektörüne girdiğini belirten Ahmet Karakaya, şöyle devam etti:
"Şu anda batıyorum, bitiyorum. Devletin böyle işletmelere, böyle müteşebbislere yardımcı olması gerekiyor. Şu anda Tarım Bakanlığı arıcılığa, buzağıya, koyuna, ineğe, ipek böceğine teşvik ve destek veriyor ama kanatlı hayvan yetiştiricisine bir şey vermiyor. Kanatlı hayvan yetiştiricisi bu memleketin yetim evladı mı? Neden vermiyor kanatlıya? Kanatlı hayvan üreticisini batırmak mı istiyorlar? Halbuki kanatlı hayvan yetiştiriciliği Avrupa’nın çok üstünde. Avrupa bunu hazmedemiyor. Bizim bu bıldırcın çiftliğimiz Avrupa’nın ve Türkiye’nin tek çiftliği. Her şeyini kendisi yapan entegre bir tesis. Avrupa’da böyle bir yer yok. Ama bu tesis şu anda batıyor. Maalesef buna da kimse yardımcı olmuyor, kimse halimizi sormuyor."
"TERÖR KURBANIYIZ"
Uçak düşürülme konusunun devletler arası bir mesele olduğunu, ancak hükümetin bu durumdan zarar gören sektörleri desteklemesi gerektiğini vurgulayan Karakaya, "Eğer hiçbir şey yapamıyorlarsa bile bizim bankalara borcumuz var, bankalar üzerimize geliyor. Şahıslara borcumuz var, şahıslar üzerimize geliyor. Sigortamızı, vergimizi birkaç aydır ödeyemiyoruz. Yarın onlar üzerimize gelecek. Buna bir çözüm bulmaları lazım. Biz terör kurbanıyız" dedi.