Tekstil Makineleri sektörünün ekonomideki yeri, AR- GE Çalışmaları, Teşvikler, Sektörde enerji verimliliği ve temiz üretim konularının masaya yatırıldığı Seminer aynı zamanda Kahramanmaraş Tekstil Fuarı sonrasında kamuoyunun dikkatini çekmek üzere planlandı.  Seminere katılan sanayiciler ve tekstil üreticileri, akademisyenler, banka ve finans kurumlarının temsilcilerinin ortaya koyduğu görüşler, fikir ve öneriler sonunda Seminerin en önemli çıktısının Türkiye’de acilen bir Tekstil Bakanlığı kurulmasına ihtiyaç olduğu konusunda fikir birliğine varıldı. 
İktisadi Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet İncekara seminerin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. İncekara Vakfın çalışmalarından kısaca bahsettikten sonra, tekstil makineleri sanayinin verimliliği,  teknolojik gelişmeler, AR-GE çalışmaları ve inovatif yaklaşımlardan yola çıkılarak sıkıntıların aşılacağını düşündüğünü söyledi. 
Ardından Has Group Yönetim Kurulu Başkanı Tamer HASBAY söz aldı.  Hasbay, öncelikle katılımcılara Seminere geldikleri için teşekkür etti. Dünyada ortalama büyüme oranının %3 civarında olduğunu söyleyen Tamer Hasbay, tekstil sektörünün de önümüzdeki dönemde %40 lık bir artış göstereceğinin tahmin edildiğini belirtti. Dünyada tekstil sektörüne bakıldığında Türkiye’nin payının %2- 2.5 olduğunu, Has Group’un bu oran içinde 1200 makine satışı ile %10’a denk geldiğinden söz eden Hasbay,  cirolarının  %2 sinin Ar Ge çalışmalarına ayrıldığını, çeşitli üniversiteler, tekstil firmaları ile bazı işbirlikleri geliştirip ar- ge çalışmalarını geliştirdiklerini amaçlarının bu çalışmaları artırmak olduğunu sözlerine ekledi. Son dönemlerdeki küresel gelişmelerin de etkisi ile tekstil sektörü ve makine imalat sanayiinde yaşanan değişimin, karşılaşılan sorunların karşılıklı fikir alışverişi ile gündeme getirilmesinde fayda sağlanacağına inandığını belirten Hasbay, “sanayi ve üniversite işbirliğinin sektöre ayrı bir vizyon ve yorum katacağını düşünerek Türkiye’nin tekstilde gittikçe yükselen değeri olarak göze çarpan Maraş’ta ve özellikle tekstil fuarına denk gelen tarihte bu buluşmanın gerçekleştirilmesine önem verdiklerini, seminerin katılımcılara fayda sağlayacağına inandıklarını söyleyerek sözlerine son verdi.
Has Group Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Hasbay’dan sonra misafirlere Kahramanmaraş Vali Yardımcısı, Erkan Bulgan hitap etti. Bulgan; Maraş’ın gelişme ve kalkınmasında tekstil sektörünün önemine değinerek, krizlerin fırsata dönüştürülmesini bu sayede büyüme ve ilerlemenin sağlanacağına inandığını sözlerine ekledi. 
Oturumun ilk bölümü, Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski İhracatçılar Birliği Başkanı olan Prof. Dr. Ahmet Güngör Keşçi’nin tekstil sektörü ve tekstil makineleri imalat sanayi üzerindeki görüşlerini paylaşmasıyla başladı. Ahmet Keşçi, tekstil sektöründe inovasyona, teknolojiye, üniversitelerle işbirliğine ve Ar –Ge çalışmalarına dikkat çekti. Makine sanayinde sürdürülebilir imalatın Ar – Ge çalışmalarıyla mümkün olabileceğine değindi.
Panel oturumunun moderatörlüğü Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Kerem Alkin tarafından gerçekleştirildi. Kerem Alkin, panele geçmeden önce kısa bir konuşma yaptı. Alkin: Anadolu’da 6000 yıllık bir tekstil üretiminin varlığını Göbeklitepe kazıları ile kanıtlandığını, bu nedenle Türkiye’de tekstil sektöründen vazgeçmenin mümkün olamayacağını söyledi.  Konuşmacılara sırasıyla söz veren Kerem Alkin, ara ara panelistlerin aktarımlarına katkıda bulunarak destek verdi.
İkinci bölümün konuşmacılarından Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü adına katılım gösteren Suat Ertilav makine imalatı ve teşvikler ile bölgesel teşvikler, oranlar ve Ekonomi Bakanlığı politikaları stratejilerine dikkat çekti. Özellikle AR-GE çalışmaları sonucunda yeni bir makine tasarımı ve imalatı söz konusu olmuşsa bu konudaki teşviklerin öncelikli değerlendirildiğini belirtti. 
Daha sonra söz alan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Prof. Dr. Arzu Marmaralı Türkiye’de teknik tekstil sektörünü, ekonomideki yerini ve son zamanlarda özellikle gündeme gelen Ar-ge çalışmaları konusunda görüşlerini paylaştı. Prof. Dr. Arzu Marmaralı; Türkiye’nin, dünya tekstil ve konfeksiyon üretiminde ve ihracatında başlıca oyunculardan birisi olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. TÜİK rakamlarına göre Türkiye’nin, 2014 yılında dünya tekstil ve konfeksiyon ihracatının %4’ünü gerçekleştirerek 6. sırada yer aldığını bildiren Marmaralı bu listede ilk sırayı Çin’in (%41’lik pay ile) 2. sırayı Hindistan’ın (%5,4) ve sırasıyla İtalya (%5,3) ve ‘nın (%5) izle diği bilgilerini konuklarla paylaştı. Tekstil ve konfeksiyon sektöründe dış ticaret fazlası veren 3. ülke konumunda inatla direnen Türkiye’nin teknik tekstil ihtacatında %1.6 pay ile 2013 yılında 213 ülke içinde 18. Sırada yer almakta olduğuna değinen Marmaralı teknik tekstil ithalatında 224 ülke içerisinde Türkiye’nin %1.5 lik bir pay ile 20. sırada bulunduğunu belirtti. 2014 yılında Ar –Ge çalışmalarına 17,5 milyon TL harcayan sektörün yıllar itibariyle bu alanda artış gösterdiğini ancak yeterli olmadığına dikkat çekti.
Ardından söz alan Has Group iş ortaklarından Schnieder Elektrik’in Endüstri İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özalp, Tekstil Makine üretiminde enerji verimliliğine değindi. Özalp, Schneider Elektrik olarak enerjinin yönetilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Özellikle sanayicinin daha rekabetçi olmasının sağlanmasında enerji yönetiminin önemine dikkat çekti. Önümüzdeki yüzyılda da dünyanın ısısında 6 derecelik bir artış olacağı ve bu ısınmanın 2 derecede tutulması için çalışmalar yapıldığının altını çizen Özalp, verimliliğin rolünün yaşamın her alanında önem kazandığına vurgu yaptı. 
Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi olarak panele katılan Prof. Dr. Şule Altın da Tekstil Sektöründe Temiz Üretim konusuna değindi. Temiz üretimin tanımına ve neden temiz üretim yapılması gerektiğine değinen Şule Altın, tekstil sektöründe çevre problemleri ve diğer taraftan teşvikler nedeni ile temiz üretim yapılmasının daha çok gündeme geldiğinin altını çizdi.  Çevre problemleri içerisinde küresel ısınma, iklim değişikliği, ozon incelmesi, atıklar, toprak kirliliği, hava kirliliği,  su kirliliğini sayan Şule Altun, Bir jean için 3800 litre su kullanıldığını  (Bir insanın 2,5 yıllık su ihtiyacı)  ve 2009 yılında, 59 milyon ton kumaş üretmek için 11,34 trilyon litre su kullanıldığını çarpıcı rakamlar olarak gözler önüne serdi. Türkiye’de endüstriyel su kirlenmesinin % 20’sinin tekstil yaş işlemlerinden geldiğini belirten Altun, global tekstil endüstrisinin yılda 40-50 bin ton boyarmaddeyi su sistemlerine boşalttığı bilgisini paylaştı.
Son konuşmacı olarak Türk Eximbank Gaziantep Şube Müdürü Metin Çelik panelde söz aldı. Çelik, makine yatırım ve alımlarında Eximbank’ın kredi olanaklarından bahsederek yatırımcıların dikkatini kredi olanaklarına çekti. 
Seminer katılımcıların panelistlere yönelttiği Soru – Cevap  bölümü ile son buldu.