Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi PKF İstanbul Ofisi Yönetici Ortağı Kadir Sayıcı, "Türkiye’de yatırım başarısı en yüksek ülkeler sırasıyla ABD, Almanya ve İngiltere olurken Avusturya, Rusya ve Fransa tüm kriterlerde sınıfta kaldı" dedi.
Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi PKF İstanbul Ofisi, Türkiye’ye yatırımda ülkelerin başarı karnesini açıkladı. Açıklanan araştırma sonucunda ortaya çıkan rapora göre, PKF İstanbul Ofisi Yönetici Ortağı Kadir Sayıcı "Türkiye’de yatırım başarısı en yüksek ülkeler sırasıyla ABD, Almanya ve İngiltere olurken Avusturya, Rusya ve Fransa tüm kriterlerde sınıfta kaldı" dedi.
"Genel klasmanda sınıfta kalanlar: Avusturya, Rusya, Fransa"
Türkiye pazarının uzun yıllardan beri uluslararası likidite fazlalığına cazip imkanlar sunan bir yatırım ortamı olduğuna dikkat çeken Sayacı "Yabancı yatırımcıların sermaye piyasalarındaki işlemlerine ek olarak kurumsal krediler kapsamında şirketlerin yurt dışından yaptıkları borçlanmalarla eşi görülmemiş bir doğrudan yabancı yatırım akışı başladı ve 2002-2015 arasında bu trend artarak devam etti. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından yayınlanan 2014 ve 2015 Dünya Yatırım Raporları’nda da belirtildiği gibi, yıllık 12 milyar dolar tutarındaki yatırımlarla Türkiye, açık ara bölgedeki en çok doğrudan yabancı yatırımı alan ülke. Ancak Türkiye’deki bazı yabancı yatırımcılar, “pazara giriş” ve “sürdürülebilir büyüme” performanslarıyla büyük başarı elde etmiş olsalar da, bazıları beklendiği gibi güçlü bir performans sergileyemedi, hatta başarısızlığa uğradılar. Hazırladığımız raporun amacı, bu başarı ve başarısızlıkların temel nedenlerini, sürecin içinde bizzat yer alan profesyonellerin yorumları ve görüşleri çerçevesinde belirlemek ve yeni yatırımcılara ışık tutmaktır" şeklinde konuştu.
Raporda yatırımcı performansını 3 boyutlu olarak analiz etmek istediklerini belirten Sayıcı "Bu, sonuçta karşımıza çok daha gerçekçi bir tablo çıkmasını sağladı. Yabancı bir yatırımcının Türkiye pazarındaki başarısının ve mevcudiyetinin sürdürülebilir olması için finansal getiri haricindeki kriterlere de odaklanılması gerektiğini gördük. Üç boyutlu analizde, yatırımcılar tarafındandegˆerlendirilen tüm parametreleri yerleştirdiğimizde Avusturyalı, Rus ve Fransız yatırımcıların Türkiye’de yatırım planlaması ve uygulamaları esnasında sorun yaşadıklarını gördük. Kültürel, siyasi ve ticari-yönetsel başarı kriterleri sistematik olarak ihlal edildiğinde başarı performansı da doğru orantılı olarak düşüş gösteriyor. Nitekim, katılımcıların verdikleri bildirimler doğrultusunda Türkiye pazarında bu üç boyutun yönetilememesi nedeniyle tutunamayan, sistematik hataları nedeniyle zarar gören yatırımcı ülkeleri de tespit etmiş olduk. Türkiye pazarında tüm yönleri etkili şekilde dikkate alan ABD, Almanya ve İngiltere ise Türkiye’de yatırım karnesi en parlak ülkeler olarak göze çarpıyor. Yatırım süreçlerindeki kriterlere özellikle dikkat etmesi gereken ülkelerin başında ise sınırda sayılabilecek Çin geliyor” diye konuştu.