Türkiye'nin mavi yaka ve ara kademelerde çalışanlarla patronları buluşturan ‘Eleman.net’ isimli internet sitesinin yaptığı anket, insanların büyük bölümünün yurt dışında çalışma isteğini ortaya koydu.

12 bin 705 adayın katılımıyla gerçekleştirilen anket çalışmasına göre, çalışanların yüzde 94,12’si yurtdışında yaşamak istiyor. Ankete katılanlara sorulan ‘İmkanınız olsa yurt dışında yaşamak ister misiniz?’ sorusuna yüzde 94,12 evet cevabı verirken, hayır diyenlerin oranı yüzde 5,88.

Hangi ülkede yaşamak istersiniz sorusuna verilen cevaplar arasında ise yüzde 17,1’lik oranla Amerika ilk sırada yer alırken, yüzde 15,02’lik oranla Almanya, 14,16’lık pay ile Kanada, yüzde 10,24 ile İsviçre, yüzde 9,52 ile de İtalya takip ediyor. Adayların yurtdışında yaşama isteğinin en önemli sebebi ise iş imkanları ve çalışma şartları.

Anket çalışmasının diğer bir araştırma konusu olan ‘Yurt dışında yaşamak istemenizin sebebi nedir?’ sorusuna verilen cevaplar ise Türkiye’deki adayların çalışma şartlarından memnun olmadığını bir kere daha ortaya koyuyor. Anket sorusuna verilen cevaplar arasında çalışma şartları ve iş imkanları yüzde 35,38 ile ilk sırada yer alırken, onu yüzde 32,42 ile yaşam standartları, yüzde 11,93 ile eğitim ve gelişim olanakları, yüzde 9,7 ile sosyal çevre ve kültürel yapı, yüzde 8,55 ile gelişmişlik düzeyi, yüzde 2,02 ile de coğrafi konum ve iklim özellikleri cevapları izliyor.

İşinden ve yaşam standartlarından memnun olmayan kişilerin yeni bir hayat için yaptıkları değişimler arasında başka ülkeye yerleşme fikri önemli bir yer tutuyor. Başta çalışma şartları ve iş imkanlarından kaynaklanan göç dalgası, adayları yurt dışındaki çalışma şartlarının daha iyi ve iş imkanlarının daha fazla olduğu düşüncesinde birleştiriyor. Özellikle ülkemizde yaşanan işsizlik sorunu, kayıt dışı istihdam, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarındaki eksiklikler, mesleki eğitime yeteri kadar önem verilmemesi ve haftalık çalışma sürelerinin uzunluğu çalışma hayatına yönelik olumsuz tutumu da beraberinde getiriyor. Türkiye’de yapılan çalışan memnuniyeti araştırmaları da özellikle mavi yaka çalışanlarda memnuniyet oranlarının daha düşük olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Ülkemizde çalışanların çalışma şartlarından memnun olmadığının altını çizen ‘Eleman.net’ Murahhas Üyesi Savaş Ünsal konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Her geçen yıl adayların çalışma koşulları konusunda memnuniyetsizliklerinin arttığını ve bu konuda iyileştirme beklediklerini görüyoruz. Birçok gelişmekte olan ülkede olduğu gibi göç ülkemizin de başlıca sorunları arasında yer alıyor. Eğitim şartlarının yetersizliği, sanayileşme, sağlık koşulları, çalışma imkanları ve ekonomik belirsizlikler daha gelişmiş bir ülkeye göç etme fikrini de beraberinde getiriyor. Özellikle adayların yurt dışındaki çalışma şartlarının daha iyi ve iş imkanlarının daha fazla olduğuna yönelik inancı ülkemizin tam aksi bir durumu ortaya koyuyor. Ülkemizde çalışma saatlerinin yeteri kadar düzenli olmaması, emek karşılığında verilen ücret yetersizliği ve en önemlisi iş güvenliğinde ki açıklar maalesef ki çalışanları olumsuz yönde etkiliyor. Yeni nesil çalışanlar artık daha bilinçli ve bir o kadar da özgür düşünce yapısına sahip, bu sebeple farklı bir ülkede yaşama fikri o kadar da uzak bir fikir değil.”