Bilet fiyatlarının yıl içinde gösterdiği değişiklikler baz alınarak hazırlanan rapora göre, ortalama 20 hafta öncesinden rezervasyon yapılması gerekirken Türkler, 39 gün öncesinden rezervasyon yaparak ekonomik biletleri kaçırıyor. Uygun fiyatlı bilet için Kasım ayı rezervasyon yapılması için en önemli zaman olurken; uzun mesafede yüzde 59, kısa mesafede de yüzde 35'e kadar tasarruf sağlanabiliyor.

Uluslararası seyahat arama motoru Skyscanner, ucuz uçak bileti için doğru rezervasyon zamanlarını ortaya koymak için son 3 yılda gerçekleşen 250 milyonun üzerindeki seyahat verisini inceleyerek 'Rezervasyon İçin En Uygun Zaman' raporunu hazırladı. Raporuna göre, en uygun uçak biletlerini yakalamak için 20 hafta öncesinden aramalara başlanması gerekiyor. Ancak Türkler sadece 39 gün öncesinden rezervasyon yaparak uygun biletleri kaçırıyor.

Seyahat planlamasında 'son dakikacı' olmak yerine fırsatları yakalamak da mümkün. Bütün destinasyonlar göz önünde bulundurulduğunda en uygun ay Şubat. Ancak gidilen mesafe ya da destinasyona göre rezervasyon yapmak için uygun zamanlar da değişebiliyor. Kısa ve uzun mesafe yolculuklarda rezervasyon için en uygun ay Kasım olurken, bu ayda rezervasyon yapılarak uzun mesafeli uçuşlarda yüzde 59 ve kısa mesafe uçuşlarda ise yüzde 35’e kadar tasarruf edilebiliyor. Uçak biletleri için en pahalı ay Ağustos olurken, bu ayda Türkiye’de uçak bileti fiyatları kısa mesafeli uçuşlarda yüzde 44 ve uzun mesafeli uçuşlarda ise yüzde 116 normal fiyatlara göre artış gösterebiliyor.

Birleşik Krallık ve Rusya’ya 20 hafta önceden seyahat planlaması yapıldığında ülkelere göre sırasıyla yaklaşık 175 TL ve 105 TL’lik tasarruf edilebiliyor. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Almanya’ya, 19 hafta öncesinden seyahat aramaları yapıldığında yaklaşık 120 TL’lik tasarruf sağlanabiliyor. Son zamanlarda Türk seyahatseverlerin gözdesi haline gelen Tayland’a uçak biletlerinin 18 hafta önce bilet alınması durumunda ortalama 160 TL daha az ücret ödeniyor. Amerika seyahatlerinde ise 30 hafta önceden bilet aramalarına başlamak gerekiyor. 30 hafta öncesinden aranmaya başlayan biletlerde ortalama 345 TL’ye kadar tasarruf edebiliyor.