Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti ile Aşkabat'ta bir araya geldi. Berdimuhamedov ile Timofti arasında yapılan görüşmede, başta enerji olmak üzere birçok konu ele alındı. Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Berdimuhamedov, enerji kaynaklarını çeşitli yollarla dünya piyasasına ulaştırılması yönünde çalıştıklarını ve bu çalışmaların gelecekte de devam edeceğini söyledi. Rusya'ya, Çin'e ve İran'a doğalgaz ihracatını gerçekleştirdiklerini söyleyen Berdimuhamedov, Hazar Deniz'i geçişli Avrupa'ya gaz sevkiyatının her zaman gündemlerinde olduğunu ve bundan sonra da öyle kalacağını kaydetti.

MOLDOVA'DAN TÜRKMENİSTAN'A İLK CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ

Dün akşam saatlerinde Aşkabat'a gelen konuk Cumhurbaşkanı Timofti, bugün Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Bağımsızlık Meydanı'nda resmi tören ile karşılandı. Resmi karşılama töreninin ardından liderler, Ruhiyet Sarayı'nda baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere katıldı.

Resmi görüşmelerden sonra iki ülke arasındaki bir dizi anlaşmalara imza atıldı. Ülkeler ticari ve ekonomik işbirliğinin arttırılmasına yönelik işbirliği anlaşmasına, ulaşım, eğitim gibi 7 başlıkta çeşitli mutabakat zaptı imzalandı. Berdimuhamedov ile Timofti ise ortak bildiriye imza attı.
İmza töreninden sonra ortak basın toplantısı gerçekleştirildi. Gurbanguli Berdimuhamedov, Moldova Cumhurbaşkanı Timofti'nin ilk defa ülkesini ziyaret ettiğini kaydederek, siyasi, ekonomi, ticaret gibi pekçok alanda işbirliğinin arttırılmasına yönelik konuları değerlendirdiklerini kaydetti. Moldova ile Birleşmiş Milletler, Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi birçok uluslararası örgüt nezdinden münasebetlerini geliştirdiklerini kaydeden Berdimuhamedov, "İki ülke ticaret hacmi istenilen düzeyde değil. Bu amaçla hükümetlerarası ekonomik komisyon kuruldu. Bu komisyonun ilk toplantısı dün Aşkabat'ta yapıldı. Gelecekte bu ülke ile gıda ve matbaacılık başta olmak üzere pekçok alanda işbirliği yapabileceğiz" diye konuştu.

Berdimuhamedov, Moldova'nın coğrafik konumu itibariyle Asya ile Avrupa'yı birleştirme açısından önemli olacağının altını çizerek, ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğini arttırmak için iş forumunun kurulmasını teklif etti.
Konuk Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti, Aşkabat'a gerçekleştirdiği ziyaretten memnun kaldığını kaydederek, bu iadeyi ziyaretin ikili münasebetlerin istenilen seviyeye çıkarılması için yeni imkanlar açacağına inancının tam olduğunu belirtti. Türkmenistan ile ticaret, ekonomi, gıda sanayisi alanlarında işbirliği yapmak istediklerini söyleyen Timofti, Berdimuhamedov ile Hazar Denizi'ndeki doğalgaz projelerini de görüştüklerini kaydetti.
Moldova Cumhurbaşkanı Timofti ve beraberindeki heyet, yarın da Aşkabat'ta temaslarda bulunarak, daha sonra ülkesine dönecek. Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov da, Temmuz 2013'de Moldova'ya ilk ziyaretini gerçekleştirmişti.