Türkmenistan'ın ilk kombine çevrim santrali projesi için karar alındı. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Mari vilayetinde inşa edilecek dev projeyi inceleyerek, sözkonusu projenin inşasına yönelik kararnameyi imzaladı.

Mari vilayetinde çalışma ziyaretinde bulunan Berdimuhamedov ve Türkmen bakanlar, ülkenin en büyük elektrik santralinin projesini inceledi. Bu arada Çalık Enerji ile Generel Electric şirketinin üstlendiği projenin tanıtım toplantısına da katıldı. Tanıtım toplantısında Berdimuhamedov'a proje ile ilgili bilgi verildi. Dev proje ile yılda 12,6 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesi hedefleniyor. Kapasitesi 1.574 MW gücündeki santralde hem doğalgaz hem de buhar ile elektrik üretimi gerçekleştirilecek.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, toplantıda yaptığı konuşmada ülkesinde elektrik üretimini arttırmak için büyük yatırım projelerine imza atacaklarını söyledi. Elektrik enerji sanayisi stratejisi kapsamında 14 doğalgaz türbinli elektrik santrali inşa edeceklerini belirten Türkmen lider, bunların 4'ü Ahal, Lebap ve Mari vilayetlerinde devreye alındığı kaydetti. Yine 2 santralin inşasının devam ettiğini söyleyen Berdimuhamedov, 2013-2015 yıllarında inşa edilen santrallerin 1.458 MW gücünde olacağını ifade etti. Mari Devlet Elektrik Santrali bünyesinde inşa edilecek yeni dev kombine çevrim santralinin kapasitesinin 1.574 MW gücünde olacağını, burada 4 gaz ve 2 buhar türbini yerleştirileceğini kaydetti. Türkmen lider, bu proje hayata geçmesi sonucunda ülke halkının elektrik ihtayacının tamamen karşılanacağını ve bunun yanı sıra yurtdışına ek olarak 3 milyar kilovatsaat elektrik ihracatını gerçekleştirebileceklerini belirtti.

Toplantıda Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile General Electric şirketi yetkilisi Ricardo Cordoba ve diğer şirket temsilcileri de hazır bulundu.

Türkmenistan'da halihazırda 10 elektrik santrali, 32 türbin (14'ü buhar, 15'i doğalgaz ve 3'ü su türbinleri) faal durumda. Türkmenistan; İran ve Afganistan'a elektrik ihraç ediyor. Ayrıca, Tacikistan, Pakistan ve Ermenistan'a elektrik ihraç etme yolları araştırılıyor.