Türkmenistan ekonomisi 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 10,2 büyüdü. Son yıllarda ekonomik büyümede çift hanelere ulaşan Türkmenistan, bu senede dünyadaki mali krize rağmen, aynı rakamı tutturmak için çaba gösteriyor. Ülkede Ocak-Mart ayının ekonomik göstergeleri, Bakanlar Kurulu'nun geniş katılımlı toplantısında değerlendirildi.
Toplantıya başkanlık eden Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki büyüme rakamlarının yılın başından beri yüzde 10'luk seviyede olduğunu kaydetti. Sözkonusu dönemde inşaatta yüzde 11,1 oranında bir büyüme rakamına ulaşıldığını kaydeden Berdimuhamedov, ticaret, ulaştırma, iletişim, hizmet sektörlerinde de yüksek tempolu büyüme gerçekleştiğini belirtti.
"Ülke genelinde 2 binin üzerinde dev tesislerin yapımı devam ediyor. Bunların maliyeti 50 milyar doları aşıyor. 2015'in ilk çeyreğinde konut, sanayi ve sosyal amaçlı tesislerin birçoğunu inşa ettik. Yeni doğalgaz yataklarında arama çalışmaları devam ediyor. Doğalgaz boru hattı inşasını sürdürüyoruz" diye konuşan Berdimuhamedov, özel sektöre daha fazla önem verildiğini ifade etti.

Özel sektör temsilcilerinin birçok alanda başarılı olduğuna dikkat çeken Türkmen lider, yerli firmaların tarım sektöründeki üretim payının yüzde 92,5, ticarette yüzde 91, sanayide yüzde 61 oranına ulaştığını belirtti.
Dünya ekonomisinin bugünler zor günler geçirdiğini ifade eden Berdimuhamedov, bundan Türkmenistan ekonomisinin de etkilendiğini belirterek, ekonomi politikasını yeniden gözden geçirerek, ihraç ürünler yelpazesinin arttırılması yönünde çaba gösterilmesi gerektiğini altını çizdi. Halihazırda Türkmenistan'ın ihraç ürünleri kaleminde en çok payın petrol ve doğalgaz sektörüne ait olduğunu söyleyen Devlet Başkanı Berdimuhamedov, petrol ürünleri dışında 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti. Türkmen lider, 2020 yılında kadar petrol ve doğalgaz sektörü dışındaki sektörlerin ihracatını 5 milyar dolara yükseltmek için gereken programın hazırlanması konusunda ilgili birimlere talimat verdi.