Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkmenistan ile sektör bazında kazan-kazan modeli işbirlikleri önerdi. Türkmenistan’da İzmirli sanayicilerin katılımıyla bir iş forumu düzenlenmesini isteyen Yorgancılar, EBSO olarak ekonomik ilişkilerin güçlenmesine katkı yapacaklarını bildirdi.

Dün açılan 84. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF)’nın partner ülkesi Türkmenistan'ın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Döwran Orazmyradov, beraberinde mobilya, inşaat, gıda, deri, kimya ve temizlik sektörlerinden işadamlarından oluşan sekiz kişilik heyetle Yorgancılar’ı ziyaret etti. Türkiye ile Türkmenistan için kardeşlik vurgusu yapan Yorgancılar, “Bizler iki ülke, bir milletiz. Ülkelerimizin adında bile Türk var. Şimdi bu kardeşliği daha ileri noktalara taşımalıyız.” dedi.

‘İZMİR İLE TÜRKMENİSTAN MUTLAKA BİRARAYA GELMELİ’

Ülkeler arasında ekonomik ilişkilerin gelişmesi için sektörel işbirliklerinin önemine dikkat çeken Ender Yorgancılar, İzmirli ve Türkmen sanayicilerin mutlaka biraraya gelmesi gerektiğini vurguladı. Yorgancılar, EBSO’nun Azerbaycan’da düzenlediği Türk İş Forumu’nu örnek gösterirken şunları kaydetti: “Odamız üyesi sanayiciler, benzer sektörlerde üretim yapan Azeri sanayicilerle tanıştı, hattâ fabrikaları gezdi. Bu organizasyondan sonra İzmir yönünden ticaret arttı. Aynı tür bir organizasyonu Türkmenistan’da da gerçekleştirelim. İzmirli sanayicileri, Türkmenistan’daki sanayicilerle buluşturalım. Sizin gelişmek istediğiniz sektörler, İzmir’de gelişmiş durumda. İşbirlikleri, her iki ülkedeki üretimi ve dolayısıyla refahı daha ileri noktalara taşıyacaktır.”

EBSO Başkanı Yorgancılar, THY’nin her gün Türkmenistan’ın başşehri Aşkabat’a sefer yaptığını, Lufthansa’nın da aktarmalı seferleri bulunduğunu hatırlatarak, “Ulaşımın kolay olduğu yerde, ekonomik ilişkilerin gelişmesi de kolay olur. Ülkelerimiz arasındaki bu potansiyeli hakettiği düzeye ulaştırmak için EBSO olarak her türlü çabayı göstermeye hazırız.” diye konuştu.

TÜRKMENİSTAN 2016'DA İŞ FORMU PLANLIYOR

Oda Başkanı Orazmyradow da sektörel işbirliğini gündeme getirirken doğalgaz alanında faaliyet gösteren sanayiciler başta olmak üzere her konuda yapılacak anlaşmalara zemin hazırlamak üzere 2016 yılının ilk yarısında bir iş forumu planladıklarını ifade etti. Türkmenistan heyetinin ziyaretinde, EBSO Yönetim Kurulu üyeleri Kamil Porsuk, Eyüp Sevimli ve Ateş İlyas Demirkalkan da hazır bulundu.