Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, iş hayatındaki kadın oranını artıracak düzenlemelerin, işvereni, ‘kadın çalıştırdığı için pişman’ etmemesi gerektiğini söyledi.

TÜRKONFED Başkanı Onatça, işvereni kadın çalıştırmaya pişman değil, teşvik edecek düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kadının istihdama katılım oranının yüzde 29.5 olduğu bir iş hayatıyla Türkiye’yi ilk 10 büyük ekonomi arasına taşımanın hayal olduğunu belirten Onatça, “Girmeyi arzu ettiğimiz Avrupa Birliği’nde istihdama katılan kadın oranı yüzde 60’ın üzerinde. Hâlâ bu oranın yarısına ulaşabilmiş değiliz. İş hayatında daha fazla kadın görebilmemiz için işverenin, hükümetin ve kadının samimi gayretine ihtiyaç var.” dedi.

"İŞVEREN ON KEZ DÜŞÜNÜR"

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ‘Aile Paketi’ni değerlendiren TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, yeni uygulamanın kadın istihdam etmek isteyen işvereni caydırabileceğini söyledi. Düzenlemeyle anne olan bir çalışanın, çocuğu 5,5 yaşına gelinceye kadar isterse yarım gün çalışabilmesine imkan sağlandığını belirten Onatça, “Hangi işveren yarım gün çalışan birini istihdam etmek ister. Artık işveren kadın alırken bir değil on kez düşünür.” dedi.

"REKABETÇİLİĞE ZARAR VERİR"

İşgücü kaybı ve maliyet artışını beraberinde getirecek bu uygulamanın başta kadın emek yoğun konfeksiyon olmak üzere birçok sektörde Türkiye’nin rekabetçiliğine sekte vuracağını savunan Onatça, şöyle konuştu: “TÜRKONFED olarak 10 yıldır kadın istihdamındaki yetersizliğe dikkat çekiyoruz. Kadının işgücüne yeterince katılamıyor olmasındaki nedenleri ortaya koyuyor, çözüm önerileri sunuyoruz. AB ülkelerinden daha uzun doğum izni, yarım gün çalışma modeli kadın istihdamına ve Türkiye’nin rekabetçiliğine zarar verir. Düzenlemenin, ilgili tarafların görüşü alınarak tekrar gözden geçirilmesini öneriyoruz.”

Kadın istihdamındaki en büyük engelin yetersiz kreş imkanı olduğunu belirten Onatça, aynı pakette yerel yönetimlere kreş açma sorumluluğunun verilmesini, çeyiz hesabına devlet katkısı gibi başlıkları da olumlu bulduklarını söyledi.