Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu tarım işçileri, topraktan çıkarılan turpları, ilçede sıfırın altında seyreden sıcaklık değerlerine ve yağmura aldırış etmeden Savrun Çayı'nın soğuk suyunda temizliyor.
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine, 4 ay süren turp sezonunda yaklaşık 5 bin kişinin soğuk kış şartlarında çalıştığını söyledi.

Kadirli'nin sezon başında Türkiye turp ihtiyacının yüzde 70'ini karşılandığını, havaların soğumasıyla bu oranın yüzde yüze yaklaştığını belirten İspir, "Türkiye'de turp denince akla ilçemiz gelir. Ortalama 35 bin dekara ekilen turpun hasadı 4 ay sürüyor. Ağır şartlarda çalışan işçiler, 35-40 lira karşılığı bu işi yapıyor" dedi.

Hasat kışa rastladığından işçilerin zor koşullarda çalıştığına dikkati çeken İspir, şöyle konuştu:

"Turp söküldükten sonra pazarlamaya hazır hale getirilmesi için çay ve derelere taşınıp, toprak ve çamurdan arındırılıyor. Büyük kısmı kadınlardan oluşan işçiler, hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü koşullarda yağmura, çamura rağmen sabahtan akşama kadar soğuk suda turp yıkıyor. Yıkanan turplar paketlenerek pazarlamaya hazır hale getiriliyor."

Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan da kış aylarında sofraların vazgeçilmezlerinden olan turpun zorlu yolculuk sonrası tüketime hazır hale getirildiğini hatırlatarak, ''Turp, yöremiz için adeta bacasız fabrika gibi. Her yıl ilçe ekonomisine ortalama 50 milyon lira katkı sağlıyor. Bu sayede bir çok eve ekmek giriyor" diye konuştu.

Fiyatların bu sezon üreticileri sevindirmediğini öne süren Topalhan, turpun kilogramının tarlada 25-50 kuruşa satıldığını belirtti.

Eşi hayatta olmayan 8 çocuk annesi Güldane Tezer de (50) 12 yıldır turp yıkama işinde çalıştığını anlatarak, "Ailemi geçindirmek için zorluklarına rağmen bu işte çalışıyorum. Turpu ekmeğime katık yapıyor, kazandığım parayla çocuklarımı büyütüyorum. Soğuğa, çamura rağmen çalışmak zorundayım" dedi.