TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, terörün sadece Türkiye’nin sorunu olmadığını söyledi.
Ulusoy, Çanakkale-Körfez BYK toplantısına katılmak üzere geldiği Çanakkale’de, turizmdeki gelişmeleri değerlendirdi. Terör sıkıntısının tüm dünyada seyahat etme özgürlüğünü ortadan kaldırdığını söyleyen Ulusoy, Ukrayna’nın tatil için öne sürdüğü şartı da değerlendirdi.
Turizm sektörünün tüm dünyada bir sıkıntıdan geçtiğini söyleyen Başaran Ulusoy, “80’li yıllarda Türkiye’ye 1 milyon ziyaretçi geliyordu. Bugün 42 milyona çıktık. Bunlar turizm sektörünün başarısıdır. Bugün dünyada bir sıkıntı var. Uluslar arası seyahat etme özgürlüğünü ortadan kaldıran terör Türkiye’nin belası değil, tüm ülkelerin belası. Buna rağmen Türkiye güvenilir bir ülkedir. Türkiye bu güvenilirliğini yurtdışına anlatması gereken ortamları oluşturmaya çalışıyor. Bu sene bir türbülanstan geçiyoruz. Bu badireyi de atlatacağımıza inanıyorum. Erken rezervasyonla kendi vatandaşlarımızın tatil imkanlarını genişlettik. Ve güzellikler, ödemelerde kolaylıklar, fiyatlarda indirimler sağladık. İnanıyorum ki bunu da aşacağız” dedi.
Ukrayna’nın tatille ilgili şartını da değerlendiren Ulusoy, “Ukrayna bizim en iyi müşterilerimizden bir tanesi. Biz ne kadar kaybediyorsak, Rusya’da o kadar kaybediyor. Bugün Alman turist Türkiye’ye gelmediği zaman, Almanya da zarar görüyor. Alman tur operatörlerinin en fazla kar ettiği ülke Türkiye. En fazla ticaret yaptığı ülke de Türkiye. İki tarafta birbirini kaybetmek istemiyor. İnanıyorum ki Rusya’yla beraber ilişkilerimiz düzelecek. Ve düzelmesi içinde bazı koridorlar açılmakta. Bunu hissediyoruz. İnşallah bu seneye ufak tefek eksikliklerle bitirip 2017 yılını toparlamamız lazım. Bu sene yüzde 25 ile yüzde 30 arası pazarlarda kaybımız var. Rusya’dan kaybımız daha fazla” diye konuştu.
Hükümete sunulan paketle ilgili de konuşan Başaran Ulusoy, “Bir paket sunduk. Carter uçaklardan 6 bin dolar para alınıyordu. Bunun 30 Kasım’a kadar uzatılmasını sağladık. Sabiha Gökçen Havalimanının ilavesini sağlamaya çalışıyoruz. Dövizimizin ihracat sayılmasını arzu ediyoruz. Bu kolaylıklardan faydalanmak istiyoruz. Sayın başbakan sıcak baktı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek sıcak baktı. Bakanlarımıza anlattık. Anlatmaya da devam edeceğiz” dedi.