Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının 2013 itibari ile yüzde 0,95 olduğunu bildirdi ve “Bu küçük bir rakam.” dedi. Symes, 2023 için belirlenen yüzde 3 hedefini yakalama adına gereken gayretin ortaya konulmasını istedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve TÜSİAD tarafından tertip edilen XII. Teknoloji Ödülleri’nin tanıtım toplantısı yapıldı. Bilişim sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıda Symes, dünyanın teknik anlamda ilerlediğine işaret etti. Hemen her alanda önemli aşamalar kat edildiğini anlatan Symes “Biz 2000 ve sonrasını robotlar ile, uçan arabalar ile ışınlar ile hayal ederdik. Bunların bir kısmı hayata geçmedi ama olası hayallerdi. Uzay Yolu’nu takip ederken o ışınlar filen hayal gibi gelirdi. Tabii şu anki gençlerin 2050 hayalleri var. Onlar halografik iletişimi, yapay zekâlı robotları hayal ediyor, robot arkadaşlarının olacağını, teknik ürünlerin fiyatlarının ineceğini hayal ediyor.” ifadelerini kullandı.

Akıllı dünyanın önemine değinen TÜSİAD Başkanı, şöyle devam etti:

“Bizim bu dünyaya açık olmamız gerekiyor. Onun için Ar-Ge’nin önemini vurguluyoruz. Ar-Ge ve inovasyonda yetkin bir ekonomi ile dünya liginde daha güçlü ekonomi haline gelmeyi planlıyoruz. Belli başlı ülkeler var, ilerleyen. Bunlar orta gelir seviyesinden yenilikçi ürün ve markalarla kurtulmayı başarıyor. Ar-Ge harcamaları ilerlemede rol oynuyor. Son senelerde kamu ve özel sektörün Ar-Ge harcamaları arttı. Bunu memnuniyetle takip ediyoruz, gurur duyuyoruz. Acak Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı 2013’te yüzde 0,95. Küçük bir rakam. Değil mi, küçük bir rakam. 2023 hedefi yüzde 3. Bunun için gereken gayretler ortaya koyulmalı. Dünyada rekabetçilik sıralamasında 144 ülke içinde yerimiz 50-56. Hayalimiz bunu çok yukarılara taşımak. XII. Teknoloji Ödülleri’nin buna katkıları olacak. Ar-Ge ve inovasyon ile ileri ülke olmak kolay bir yol değil. Bu yola Türkiye’nin ve gençlerin katkıları olacak.”

Toplantıya katılan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Erol Arcaklıoğlu, firmalarının Ar-Ge ürünleri ile başarı elde ettiğini vurguladı. Arcaklıoğlu, ilaveten kurum olarak Ar-Ge ve inovasyona daha çok pay ayıracakları taahhüdünde bulundu. TTGV Başkanı Cengiz Ultav da Ar-Ge ve inovasyonun el ele vermeyi gerektirdiğine temas etti. Ultav, bu anlamda hukuki sorunların giderilmesini talep etti.

XII. Teknloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı Müjdat Altay ise ilerlemenin temelinde Ar-Ge ve inovasyonun bulunduğuna temas etti. Ödüller için yapılan müracaatlar hakkında da “1998’de 30 başvuru ile başladık, geçen sene 198’e geldik. Bu sene hedef bunu da geçmek. Pek çok firmanın güzel çalışmaları var.” bilgilerini verdi.