Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, süt sektöründe yaşanan sıkıntı için tedbir alınmazsa süt fiyatlarının yanısıra et fiyatlarının da çok yükseleceği uyarısında bulundu. Yetkin, yaptığı açıklamada, “Tedbirlerin bir an önce alınması lazım. Bugün kesilen süt inekleri nedeniyle belli sınırlar içinde tutulabilen et fiyatları, yarın bu akış kesildiğinde daha hızlı yükselecek.” dedi.

TZD Genel Başkanı Yetkin, düzenlediği basın toplantısında piyasada gereğinden fazla süt olmasından dolayı sanayici fiyatların aşağı çekilmesini isterken üreticilerinse artan yem fiyatları ve süt talebindeki azalma sebebiyle 1 lira 15 kuruş olan taban fiyatın arttırılmasını talep ettiğini aktardı. “Çözümsüzlüğün en olumsuz sonuçlarından biri de süt üreterek yeterince kazanamayan üreticilerin, şu anda nispeten yüksek olan et fiyatlarından yararlanmak için hayvanlarını kesime göndermesidir.” diyen Yetkin, süt üretiminde kullanılan ineklerin damızlık nitelikteki hayvanlar olduğunu ifade ederek, son aylarda bu şekilde kesime gönderilen inek sayısının 150 bine ulaştığını kaydetti. “Bugün kesilen süt inekleri nedeniyle belli sınırlar içinde tutulabilen et fiyatları, yarın bu akış kesildiğinde daha hızlı yükselecek.” ifadesini kullanan Yetkin, Türkiye’de üretilen süt miktarının yüzde 41’inin Rusya’ya ihraç edildiğini ancak oradaki ekonomik krizle birlikte bu pazarın kaybolmasından dolayı bir süt rekoltesi fazlalığının, ülkenin sıkıntısı haline geldiğini söyledi.

‘DAMIZLIĞI KESMEK, ALTIN YUMURTLAYAN TAVUĞU KESMEYE BENZER’

Pazarın önünü açacak çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini ifade eden İbrahim Yetkin, çözüm noktasında yapılması gerekenler arasında Et ve Süt Kurumu’nun güçlendirilmesi, süt tozu fabrikaları kurulması, devletin süt meselesine daha derinlikli sahip çıkması olduğunu söyledi: “Böyle olmadığı takdirde, söylemek istemiyorum ama üç dört ay içerisinde büyük bir ihtimalle bugün 150 bini bulan hayvan kesiminin daha fazla artacağı endişesini taşımaktayız. Bu konuda kriz yaşandığı zaman sadece süt fiyatlarıyla sınırlı kalmaz bu iş, eti de vurur. Damızlığı kesmek, altın yumurtlayan tavuğu kesmeye benzer.” diye konuştu.

‘HIZLI HAREKET EDİLDİĞİ TAKDİRDE AZ BİR ZAYİATLA KAPATABİLİRİZ’

Birkaç yıl önceki gibi et ihtiyacını karşılamak adına ithalat yoluna gidilmek zorunda kalınmasının ipuçlarını şimdiden gördüklerini ifade eden TZD Genel Başkanı Yetkin, “Başlangıç süreci var. Bu iş oraya doğru gidiyor. Tedbirlerin bir an önce alınması lazım. Geç kalınmadan, hızlı hareket edilmesi lazım. Hızlı hareket edildiği takdirde bunu az bir zayiatla kapatabiliriz.” dedi.