Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık tekellerinin rekolteyi her yıl yüksek göstererek fiyatları üreticinin aleyhine çevirmeye çalıştıklarını söyledi.
Düzce Ziraat Odaları Birliği Başkanı Ramazan Öztürk’ün davetlisi olarak Düzce’ye gelen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Düzce Ziraat Odası’nda ilçe ziraat odalarının başkanlarıyla bir araya geldi. Bayraktar, toplantı sonrası Karadenizli çiftçilerin ana gündem konusu olan fındıkla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ziraat odalarının yalnız bırakıldığını belirten Bayraktar, “Kasım başında 14 veya 15 lira civarında seyreden fındık fiyatları bugün 7-7,5 lira civarına düşmüştür. Bölgede 400 bin ailenin geçimini fındıktan sağladığını biliyoruz. 2 milyona yakın insanımız geçimini fındıktan sağlıyor. Dünya ticaretinin yüzde 70’ini Türkiye sağlıyor. Maalesef alıcısı az, satıcısı çok olan bir sektörde rekabet ortamının olmadığını görüyoruz. Rekabet ortamının olmaması bu sektörde tekelleşme var demektir. Ziraat odaları olarak bu tekelleşmeyle büyük mücadele vermekteyiz. Biz bu tekellerle mücadele verirken çoğu zaman yalnız kaldık. Hiçbir paydaşta destek gelmedi. Bugün de bu mücadeleyi yalnız veriyoruz” dedi.
Fındık tekellerinin rekolteyi her yıl yüksek gösterdiklerini ve fiyatları üreticinin aleyhine çevirmeye çalıştıklarını kaydeden Bayraktar, “Alanda yaptığımız rekolte çalışmaları sonucunda biz her yıl rekoltemizi açıkladık. Bizim açıkladığımız rekoltenin daima 100 bin ton üzerinde rekolte açıklandı. Gaye fiyatları düşük tutmak. Doğal afet yaşadık. Bir ilimizde üretici sıfır çekti. Biz üreticimizi rekoltemize inandırdık. 2014 yılında fındık fiyatlarının yükselmesini sağladık. Geçen yıl üreticimiz bizim rekolte tahminlerimize inandı, fındığını pazara indirmedi ve fındık 15 liradan satıldı” şeklinde konuştu.
“ZİRAAT ODALARI HÜKÜMETE ŞİKAYET EDİLDİ”
Bu çalışmaları yaparken yanlarında kimsenin olmadığını söyleyen Bayraktar, üreticiyi uyardıklarını, malınızı emanete vermeyin dediklerini ifade etti. Uçakla üreticiyi uyarı niteliğinde bildiri dağıtmaları nedeniyle hükümete odaların şikayet edildiğini hatırlatan Bayraktar, “Bu sene de rekolte tahminini açıkladık. Üreticimize dedik ki emanete fındık vermeyin. Ama üreticimiz bu sene bizi dinlemedi. Emanete keşke fındık vermeseydi. Bir yabancı firma manav ve tüccarlarla anlaşarak çiftçinin görüşünü almadan 20 bin fındığı dış piyasaya sattı. İşte bugün fındık fiyatlarının düşmesinin nedeni budur” dedi.
“DEVREYE TMO GİRMELİ”
Hükümetle görüşmelerin yapıldığını ve TMO’nun devreye girmesini istediklerini söylediklerini belirten Bayraktar, tekellerin istedikleri zaman fiyatı indirip çıkardıklarını söyledi. Devletin milyonlarca insanın kaderini yabancı sermayenin inisiyatifine bırakamayacağını belirten Bayraktar, hükümetin bir an önce harekete geçmesini istedi. Şemsi Bayraktar, “Sayın Başbakan geçtiğimiz günlerde Düzce’ye yaptığı ziyarette bir talimat verdiğini ifade etmiş. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da üreticiye yardımcı olacaklarını ve kısa sürede açıklama yapacaklarını ifade etti. Bu açıklama çok geç kalmadan yapılmalıdır. Üreticinin sabrı kalmamıştır. Zaman geçmektedir. Bir an önce üreticimiz rahatlatılmalıdır” dedi.