Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Tarımın kullandığı kredilerin yüzde 35,5'i yüksek faizli. Yüksek faiz oranları, çiftçimizin altından kalkabileceği rakamlar değil. Çiftçimiz, düşük faizli ve yeterli finansmanla desteklenmeli." dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, tarım ve balıkçılık sektöründe, 2014 Ekim ayı itibarıyla kullandırılan nakdi ve gayri nakdi kredi miktarının, 2013 Ekim ayına göre yüzde 19,95 artışla 44,9 milyar liraya ulaştığını belirtti. 2014 Ekim ayı itibariyle kredilerin yüzde 35,5'inin yüksek faiz oranlı kredilerden oluştuğu bilgisini veren Bayraktar, tarımın genel olarak bir finansman sıkıntısı çektiğini, bu ihtiyacını karşılamak için özel bankalara ve yüksek faizli kredilere yönlendiğini vurguladı.

FAİZLER ARASINDA UÇURUM VAR"

Tarıma kullandırılan düşük faizli krediler ile yüksek faizli krediler arasında bir uçurum olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti: "Düşük faizli krediler Hazine sübvansiyonu nedeniyle faizde piyasanın çok altında kalıyor. Çiftçimizin doğal afetler yüzünden başı dertten kurtulmuyor. Zaten yapısal sorunlar da çözülmüş değil. Ürettiği ürünlerdeki fiyat artışı, enflasyonun altında seyrettiği için alım gücünde kayıp meydana geliyor. Bütün bunlar yüzünden çiftçimizin uygun faizli finansmana ihtiyacı var. Yüksek faiz oranları, çiftçimizin altından kalkabileceği rakamlar değil. Çiftçimiz, düşük faizli ve yeterli finansmanla desteklenmeli. Çiftçimizin finansman sıkıntısı çözülmeli ki üretime devam edebilsin. Aksi takdirde çiftçimizi tarlada, bağda, bahçede tutmamız zorlaşır."

TOPLAM KREDİLERDE TARIMIN PAYI YÜZDE 3,35

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, tüm krediler içinde tarımın payının yüzde 3,35'de kaldığını bildiren Bayraktar, "Bu rakam toptan ticaret ve komisyonculukta yüzde 7,04, inşaatta yüzde 6,97'yi buluyor. BDDK verilerine göre, tarımda takibe dönüşüm oranı yüzde 3,18. Bu da her şeye rağmen çiftçimizin borcuna sadık olduğunu gösteriyor." dedi.

ZARAR BÜYÜK

2014-2015 üretim sezonuna da afetlerle başladıklarını, Trakya'dan Mersin'e birçok yerde don, su baskınları, nehir taşkınları, ağaç dal kırılmaları, sera çatılarının uçması olaylarının yaşandığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Zarar büyük. Bu yaraların sarılması lazım. Doğal afetlerden zarar gören üreticilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçları ertelendi ama süre 31 Aralık 2014'de sona erdi. Yılbaşından sonra da birçok doğal afet yaşadık. Zarar gören çiftçilerimizin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara borçları var. Bu borçların da ertelenmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve elektrik borçları da yeniden yapılandırılmalı. Sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan sübvansiyonlu krediler, diğer kamu bankaları tarafından da verilmelidir. Alınacak bir erteleme kararı, doğal afete maruz kalan veya ödeme güçlüğü çeken bütün üreticilerimizin kullandıkları kredilerin tümüne uygulanmalı, bu uygulama tarımsal kredi kullandıran diğer bankaları kapsamalıdır. Finansman açısından rahatlaması için doğal afetlerden zarar gören çiftçimize yeni kredi açılmalıdır. Bu yıl borcunu ödeyemeyecek çiftçimizin elektrik ve SGK ödemeleri de ertelenmelidir."