Şanlıurfa’da yaşayan ve tarım işlerinde çalışan Kumaru ailesi, ucuza çalışan Suriyeli mülteciler yüzünden kendi memleketlerinde iş bulamayınca fındık toplamaya bu yıl erken geldi. Suriyeli işçiler fındık toplamada deneyimsiz olduğu için fazla tercih edilmiyor.

Samsun’un Terme ilçesine fındık toplamak için gelen Kumaru ailesi, tarım işçiliği yaparak geçimini sağlayan ailelerden sadece bir tanesi. Diğer aileler gibi Türkiye’nin büyük sorunu haline gelen ucuza çalışan Suriyeli göçmenlerden onlar da mağdur olmuş durumda. Bu yıl kendi memleketlerinde iş bulamadıkları için erkenden fındık toplamaya gelen tarım işçileri, "Kendi topraklarımızda iş bulamıyoruz, bizim çalıştığımız ücretlerin yarısına çalışıyorlar. Tarla sahipleri de ucuz diye onları çalıştırınca bizler de işsiz kalıyoruz, bunun için fındık toplamaya bu yıl erkenden geldik." diye konuştular.

Kumaru ailesinin büyüklerinden ve işçilerin başında çavuşluk yapan Ahmet Kumaru (50), “20 yıldır fındık toplamak için Terme’ye çalışmaya geliyoruz fındık toplamakta deneyimli olduğumuz için her yıl çalıştığımız bahçeler ve bahçe sahipleri belli fakat Suriyeli mülteciler burada da karşımıza çıkıyor. Ucuza çalıştıkları için fiyatımızı aşağıya çekiyorlar ama deneyim gerektirdiği için bazı bahçe sahipleri yine bizleri tercih ediyor. Şanlıurfa'da yaşayan kalabalık bir aileyiz, geçimimizi tarım işçiliği yaparak sağlıyoruz. Önceden hiçbir sıkıntımız yoktu, bölgede rahatlıkla iş bulabiliyorduk ama şimdi zorlanıyoruz. Ucuz olduğu için kimi arazi sahipleri onları çalıştırıyor ama bizler mağdur oluyoruz. İşçi ücreti düştüğü için bizler de onlar gibi ucuza çalışmak zorunda kalıyoruz. Yoksa evimize ekmeği nasıl götüreceğiz biz de bilmiyoruz." açıklamasında bulundu. Bu yıl fındık toplamaya erken geldiklerini anlatan Kumaru, şöyle devam etti: "Birkaç haftadır burada çalışmadan bekledik, şimdi çalışıyoruz. Ben ve ailem tam 20 yıldır Terme’ye fındık toplamak için geliyoruz. Çalıştığımız fındık bahçe sahipleri bizleri bildiği için işi bize veriyorlar. Temiz ve düzenli çalıştığımızdan dolayı her yıl buralarda iş buluyoruz, fındık toplamak deneyim isteyen bir iş, bu yüzden bizi tercih ediyorlar. Kendi memleketimizde görmeye alışık olduğumuz Suriyelileri burada da görünce şaşırdık, bizim oralarda olduğu gibi burada da ucuza çalışıyorlar. Bizim ücretler de bu yıl daha düşük ama günlüğü 50 liradan çalışıyoruz buna şükrediyoruz.”