Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), Türkiye ve İran arasında imzalanan tercihli ticaret anlaşması ile ilgili bilgilendirme semineri düzenledi.
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Uzmanları Dr. Tayfun Gülle, Sinan Yüzel, Dilan Can ve Özlem Akalın, İran ekonomisi, nükleer müzakereler, İran’ın dış ticareti, vergi uygulamaları ve pazara ilişkin konuları anlattı. İran’ın petrol dışı kimya sanayi ürünleri üretimi noktasında zayıf olduğunu dile getiren Özlem Akalın, ihracatçıların bu sektörler üzerinden İran’la ticaret yapabileceklerini söyledi.
İran’ın ithalatta korumacı bir yaklaşım izlediğini ifade eden Dr. Tayfun Gülle ise, “İran, Türkiye Cumhuriyeti ile imzaladığı tercihli ticaret anlaşması kapsamında gümrük vergilerinde yüzde 40 oranında indirime gitmiştir. Bu oranlar Türk ihracatçısını ve yatırımcısını cezp edebilir.” dedi.
Anlaşma kapsamına giren ürünler ile ilgili bilgi veren Dilan Can ve Sinan Yüzel ise, temizlik ürünlerinden orman ürünlerine, mobilyadan çelik ürünlerine kadar birçok ürünün anlaşma kapsamına girdiğini belirtti.