Almanya’da bu yıl her üç otobüs şoföründen biri emekliye ayrılıyor. Bu bakımdan binlerce şoföre ihtiyaç var. Bu alanda eğitim veren Kollegium Eğitim ve İş Okulu göçmenlerle mültecilere seslenerek gelecek garantisi olan şoförlük mesleğini öğrenmelerini önerdi.

Almanya’da otobüs şoförüne ihtiyaç hiç bu kadar büyük olmamıştı. Hem özel şirketlerde hem de belediyelere bağlı toplu taşımacılık hizmetlerinde şoför açığı sektörün bir numaralı sorunu olarak nitelendiriliyor. Otobüs şoförleri arasında yaşlanıp emekliye ayrılacak olanların sayısı bu yıl çok yüksek.

Bu yılın sonuna dek her üç şoförden birisi emekliye ayrılacak. Bu durum hem otobüs şoförü olmak isteyen gençler için hem de mesleğinde aradığını bulamayıp başka bir meslek öğrenmeyi düşünen yetişkinlerle, mesleğine ailevi nedenlerden ötürü bir süre ara vermiş olup yeni bir meslek öğrenmeyi planlayan kadınlar için de bulunmaz bir fırsat.

OTOBÜS YOLCULUĞUNA İLGİ ARTIYOR

Kollegium Eğitim ve İş Okulu Berlin’de otobüs şoförü yetiştiren eğitim kurumlarından bir tanesi. Okul Müdürü Andree A. Genz otobüs şoförlüğünü geleceği olan bir meslek olarak nitelendiriyor ve araç kullanmayı seven gençleri, bunu meslek haline getirerek geleceklerini güvence altına almayı öneriyor. Otobüs şoförü olarak şehir içinde, şehirlerarası çalışmak mümkün olduğu gibi öğrenci servislerinde çalışmanın, kurye şoförlüğü yapmanın da mümkün olduğuna dikkat çeken Kollegium Eğitim ve İş Okulu Müdürü Andree A. Genz kalifiye şoförlere piyasada her zaman ihtiyaç olduğuna işaret ederek bu ihtiyacın daha da yükseleceğine dikkat çekiyor.

Çevre dostu insanların gerek şehir içinde gerekse şehirlerarası seyahatlerde özel otomobil kullanmak yerine otobüs yolculuğunu seçtiğini ve otomobilden vazgeçenlerin sayısının giderek arttığını ifade eden Genz tarifeli otobüs seferlerinin Almanya’da serbest bırakılmasından sonra şehirlerarası veya ülkelerarası mesafelerde tren yerine otobüsle yolculuk yapanların sayısında da artış kaydedildiğini dile getirdi.

9 EYLÜL’DE BİLGİLENDİRME GÜNÜ YAPILACAK

Bu bağlamda önümüzdeki yıllarda binlerce şoföre ihtiyaç olacağını belirten Genz mesleğin kazanç bakımından da iyi olduğunu anlattı. İster tarifeli otobüslerde şoför olarak çalışsın ister şehir içinde yolcu taşıyan otobüslerde direksiyon başında olsun, isterse okul otobüsünü kullansın şoförler daima yolcularla muhatap oluyor. Bu bakımdan şoförlük mesleğini seçenlerin bedensel ve ruhsal sağlığı iyi olan, sakin yapıya sahip kişiler olması gerekiyor. Otobüs şoförleri kamyon şoförlerinin tersine hafta sonları ve tatil günlerinde de çalışmaya istekli olmalı.