Araştırma ve Uygulama Çiftliği Keçi ve Koyun İşletmesi sorumlusu ve ÇÜ Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftlikte 500 keçi ve 200 koyun bulunduğunu söyledi.

Üniversite çiftliğinde geçmiş yıllardan buyana damızlık keçi satışlarının olduğunu ve kısa süre önce sürüyü iyileştirme çalışmalarına başladıklarını anlatan Koluman, çeşitli yöntemler uygulayarak keçilerin verimliliğini artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Prof. Dr. Koluman, geçmişte bölgede her ailenin yanında keçisinin bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Annenin sütü olmadığı zaman keçiden sağılan süt yeni doğan bebeklere içirilirmiş. Çünkü keçi sütü, içerik bakımından anne sütüne gerçekten çok yakın. Hem kanser hastalarında hem de mide hastalıklarında kullanılmasına uygun içeriği var. Bu da keçi sütünü avantajlı hale getiriyor. Bir de keçi sütünün bazı vitamin ve mineraller bakımından zengin olması dolayısıyla hücre yenileyici özelliği var. Bu nedenle özellikle ABD'de kozmetikte kullanılıyor. Keçi etinde ise yağ oranı çok düşük. Hastaların beslenmesinde ve kilo vermek isteyen kişilerin günlük diyetlerinde kullanılması çok yaygın. Et için satışını yaptığımız ya Boer tipi etçi keçiler ya da erkek ve genç hayvanlardır. Keçinin tavuk etine benzeyen çok sağlıklı ve lezzetli bir eti var. Hayvanlarımız tamamen sağlıklı. Kontrolleri tarafımızdan yapılıyor ve aşı karneleri de var."

Çiftlikte yetiştirilen Saanen, Alpin ve Boer cinsi keçileri satışa sunduklarını aktaran Koluman, keçi satışına üreticilerden yoğun talep aldıklarını  kaydetti.

Başka bölgelerden getirilen hayvanların Çukurova'nın sıcak iklimine kolay alışamadığına dikkati çeken Koluman, şöyle devam etti:

"Çiftliğimizde yetiştirilen hayvanlar yöreye adapte olmuş durumda. O nedenle yöre halkı çok talep ediyor. Satışımız çok azdı ama bu yıl biraz daha fazla satış yapacağız. Satışa başlayalı 1 hafta oldu ve 100 keçi satıldı, 80 tane daha satılacak. Erkek oğlaklarda ise 200 tane satışa çıkardık. Talep olması halinde damızlık satışlarımız da devam ediyor. Ayrıca makineli olarak sağdığımız hijyenik sütten elde ettiğimiz keçi dondurması, beyaz ve tulum peynirleri gönül rahatlığı tüketilebilir, bu ürünlerimiz de çok fazla talep görüyor."

Koluman, çiftlikte yetiştirilen ve satışa sunulan keçilerden günlük 3,5 litre süt alınabileceğine işaret ederek, yetiştiricilere özellikle Alpin cinsi keçiyi önerdiklerini anlattı.

Uzun zamandır yürüttükleri çalışmalarda Alpin cinsinin yöre koşullarına daha uyumlu olduğunu belirlediklerini dile getiren Koluman, "Bu hayvanlar,  tırnak yapıları daha sert olduğu için dağlık bölgelerde Saanen cinsinden biraz daha avantajlı. Saanenleri ovalarda, kapalı ortamda yetiştiricilik yapanlara öneriyoruz. Ayrıca hayvanımızın satışını yaptıktan sonra danışmanlık hizmeti de veriyoruz" dedi.

- Fiyatlar

ÇÜ Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde yetiştirilen ve satışa sunulan keçilerin fiyatları cinsine göre değişiklik gösteriyor. Çiftlikte Saanen cinsi damızlık keçi bin lira, Alpin cinsi damızlık keçi 900 lira ve Boer cinsi damızlık keçi bin liradan satışa sunuluyor.