Birleşmiş Milletler (BM) formatında düzenlenen ABD, Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Mısır, Pakistan dahil bir çok ülkeden gelen öğrencilerin de katılımıyla gerçekleştirilen, Fatih Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler (FUMUN) toplantılarının 5.’si 24-26 Nisan tarihleri arasında yapıldı. Öğrenciler 3 gün boyunca dünya sorunlarını masaya yatırdı.

Toplantılarda ön plana çıkan konular arasında Suriye’de yaşanan iç savaş ve mülteci sorunu, Yemen krizi, Ukrayna’da yaşanan gelişmeler, Afrika halklarının yaşadığı problemler, küresel kaynakların hızla erimesi, aşırı tüketim, çevre sorunları yer aldı.

Toplantılarda söz alan gençler, Suriye başta olmak üzere yaşanan savaşların dünya üzerinde insan göçünü tetiklediğine dikkat çekti. Göçlerden Türkiye’nin de etkilendiğinin ifade edildiği toplantılarda, Suriye’de yerlerinden edilmiş 7,5 milyon kişinin olduğu, bunların hepsinin ülkeyi tamamen terk etmeye kalkışması halinde Türkiye’nin hali hazırdaki mülteci sorununun ağırlığının katlanarak artacağı kaydedildi.

FUMUN’un açılış gününe katılan eski ANAP milletvekili Emre Kocaoğlu, Almanya Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Peter Kettner ve Yunanistan Syriza Partisi Genel Sekreteri ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Dimitris Tsoukalas gençlere siyasi tecrübelerini aktardı.

Konferansın ilk konuşmacısı Alman Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Peter Kettner, dostluk ve ülkeler işbirliğinde barış ve iletişimin gerekli olduğunu söyledi. Bu bağlamda Fatih Üniversitesi’nin bu çalışmasını anlamlı bulduğunu ifade eden Kettner, dünyada huzur ve güvenin tesis edilebilmesi için barışın şart olduğunu dile getirdi.

Eski siyasetçi ve milletvekili Emre Kocaoğlu da ülkeler arası yakınlaşmada ve birbirlerini anlamada diyalog ve iletişimin önemli olduğunu söyledi. Kocaoğlu, yaşanan siyasi ve ekonomik krizlerin bu konularda var olan eksikliklerden kaynaklandığını belirtti.

Konferansa Yunanistan’dan katılan Radikal Sol Koalisyonu Dimitri Tsoukalas da dünya genelinde birçok yerde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle çıkan savaşlarda insanların mağdur olduklarını vurguladı. Tsoukalas, tarihten gelen Türk-Yunan anlaşmazlığının ise bundan sonra dostane devam etmesi için çalışacaklarını ifade etti. FUMUN toplantılarında ele alınan konular ve çözüm önerilerinden oluşan rapor BM’ye gönderiliyor.