Yunanistan’daki ekonomik kriz ve Euro bölgesinden çıkıp çıkmayacağı tartışmaları sürerken bazı ekonomistlerin, “Ülkemizin yeni bir hikayeye ihtiyacı var.” diyerek ortaya attığı, Türkiye’nin Euro'ya geçmesiyle ilgili tartışmalar da devam ediyor. Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi, İş Bankası eski Kıdemli Ekonomisti Burcu Ünüvar ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, bu tartışmaları değerlendirdi.

Euro’ya üye ve ekonomisi kuvvetli ülkelere benzemek için Euro'ya dahil olma fikrinin kestirmecilik olacağını ve işe yaramayacağını belirten Ünüvar, “Beğendiğiniz futbolcunun formasını satın alıp giyebilirsiniz ama bu sizi futbolcu yapmaz. Futbolcu olmak için harcayacağınız emek belirleyicidir. Bu benzetmeyi Türkiye'nin Euro'ya geçişi için de kullanabiliriz. Önemli olan, istikrarlı para birimi şartlarını sağlama yolunda atılan adımlar ve gösterilen kararlılıktır. Bu açıdan kendi hikayesini yazacak olan bir Türkiye'nin, bağımsız Merkez Bankası ve temkinli maliye politikası ile başarı şansı çok daha yüksektir. Bunları yaptıktan sonra Euro bölgesinden bize teklif gelirse onu da o zaman değerlendirebiliriz.” dedi.

Küresel ekonomideki gelişmelerin, likiditenin varlığını koruyacağını gösterse de adres değiştirebileceğine işaret etiğini söyleyen Ünüvar, "Sermaye akımlarında iten faktörlerde, gelişmekte olan ülkeler aleyhine bir zayıflama olacak. Bu noktada ülkelerin kendi hikayelerinin ne kadar kuvvetli olduğu, sermaye çekme güçlerini belirleyecek. Türkiye açısından baktığımızda, çeken faktörlerde de zayıflama olduğu kesin. Nitekim sermaye piyasalarından çıkış olması da bu tespiti doğruluyor. Üretime değil, tüketime dayalı büyüme sürdürülemez olduğu için sermaye girişlerindeki zayıflamayla birlikte Türkiye'nin büyüme performansının daha da zayıflayacağını göreceğiz. Bu dönemde, TL'nin benzer ülke para birimlerine karşı görece daha kırılgan olmaya devam etmesini bekliyorum. Enflasyonun yüksek seyri, para politikasında cephesindeki endişelerle birleşince ülkenin risk primi de yükseliyor. Bu resme, son seçimlerin getirdiği belirsizliği de eklediğinizde Türkiye'nin yeni bir hikayeye ihtiyaç duyduğu çok açık.” şeklinde konuştu.

'YENİ BİR EKONOMİK PROGRAMA İHTİYAÇ VAR'

Yeni hikaye ihtiyacı uzun zamandır var olmasına rağmen popülerlik kazanmasının piyasalardaki son satış dalgasından sonra olduğunu kaydeden Burcu Ünüvar, “Türkiye'nin yapısal zayıflıklara kalıcı çözümler üreten, katma değer yaratımına odaklanan, verimliliği arttıran, şeffaf yönetim anlayışı ile yatırım çeken, yeni bir ekonomik programa ihtiyacı var. Bu ekonomik programın kararlılıkla uygulanabilmesi için de siyasi istikrar, bağımsız Merkez Bankası ve temkinli maliye politikası şart.” dedi. İstikrar arayışı içerisindeki Türkiye'nin ev ödevinin hayli yüklü olduğunu vurgulayan Ünüvar, “Bu eksiklikleri, kestirme yoldan Euro'ya geçişle kapatma arzusu ise ne yazık ki gerçekçi değil. Bir kere ülkeler arasındaki verimlilik ve satın alma gücü farklılıklarını gidermeden parasal birlik oluşturmanın maliyeti, verimliliği düşük olan ülkenin omuzlarına binmekte. Bu noktada Türkiye dezavantajlı konumda. Ortak para birimine geçmenin bedeli, para politikası yönetme yetkisinden feragat etmek ve ortak bir merkez bankasına bağlanmaktır. Bu da esnekliğin kaybedilmesi demektir. Kriz dönemlerinde kendi ülkesi için atılması gereken adımlara karar verme yetkisine sahip olmayan bir merkez bankası çözümün değil, sorunun parçasıdır. Para politikasındaki esnekliğin tamamen, maliye politikasındakinin ise kısmen kaybedilmesi, özellikle kriz dönemlerinde ülkenin manevra yeteneğini sınırlar.” diyerek uyarıda bulundu.

'TÜM SORUNLAR ORTADAN KALKMAZ'

EBSO Başkanı Yorgancılar ise Euro’ya geçmekle bütün ekonomik sorunların çözüme kavuşacağına yönelik görüşün, fazla iyimser bir yaklaşım olduğuna inandığını söyledi. Yorgancılar, “Elbette Euro’ya geçmek, yüksek faiz sorununun olumsuz sonuçlarını birebir yaşamış olmamız itibariyle kur riskinin ortadan kalkması, faizlerin düşmesi ve dış ticaret dengemizin düzelmesi yönünde yarar sağlayabilir ancak bu finansal kırılganlığımızın da yok olması ve krizlerin tamamen önleneceği anlamına da gelmez.” dedi.

'AB VE EURO İÇİN TÜRKİYE CAN SİMİDİ OLABİLİR'

Ender Yorgancılar, “Türkiye, AB'ye sadece ekonomik değil, demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti standartlarının yükseltilmesi boyutundan da bakacak olursa Yunanistan krizinin fırsata dönüştürülmesi ihtimali olduğunu düşünüyorum. Bugün oldukça zorlu günler geçiren AB'ye, takvime bağlanmış bir tam üyelik sunması karşılığında Türkiye'nin Euro’ya girmesi teklifi yapılabilir. Böylece gündemimizden neredeyse düşen tam üyelik yeniden canlandırılıp Türkiye'nin tam üye olması sağlanabilirken 800 milyar dolarlık bir ekonomide Euro’nun kullanılmaya başlanmasıyla AB ve Euro için Türkiye'nin bir can simidi olması sağlanabilir.” diyerek öneride bulundu.