Ürdün’de kurulması planlanan nükleer tesisin planlama safhası için uluslararası ihalelerin bu ay ilan edileceği bildirildi.

Rus şirketinden bir yetkili medyaya yaptığı açıklamada, yatırım öncesi safha için uluslararası ihale aşamasının halen devam ettiğini ve bu ay içinde danışmanlık hizmetleri ile piyasa ve şebeke çalışmaları için ihalelerin açıklanacağını söyledi.

Şirkete göre Güney Koreli Kepco firması, saha çalışmaları ve çevreye etkilerin değerlendirilmesi ihalesini geçen yılın sonunda kazandı ve çalışmalara başladı. Yeni ihalelere katılacak firmalar ile ilgili bilgi ise verilmedi.

Ürdün Atom Enerji Komisyonu ile Rus Rosatom Devlet Atomik Enerji Şirketi, geçen ay iki nükleer reaktörün inşası için anlaşma imzalamıştı. Anlaşmaya göre nükleer reaktörler, 2 bin megavatlık enerji üretecek. İlk reaktörün 2021, ikincisinin ise 2025 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Ürdün enerji ihtiyacının yüzde 95’inden fazlasını ithal ediyor ve gayri safi milli hasılasının yaklaşık beşte biri enerji faturalarına harcanıyor.

Öte yandan, Ortadoğu’da başka bir nükleer santral inşaatı ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin merkezi Abu Dabi’de devam ediyor. Korelilerin inşa ettiği dört reaktörün 2017’den itibaren sırayla hizmete girmesi bekleniyor.