Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, Türkiye'de özellikle tarım ürünlerinde üretim planlaması olmadığı için bu yıl zam şampiyonu olan ürünün gelecek sene üreticinin 'Çok para etti' düşüncesiyle ekimi artırmasıyla para etmediğini söyledi. Tavşan'a göre, kilosu 5 liraya dayanan patates, önümüzdeki üretimdeki muhtemel artışla çok ucuza satılabilir.

Kış ve bahar aylarının yağışlı geçmesinin sofralara nasıl yansıyacağı konusunda değerlendirmelerde bulunan TÜSEMKOM Başkanı Yüksel Tavşan, hava şartlarının sebze ve meyve üretimini direkt etkilediğini belirtti. Tavşan, şunları kaydetti: "Her zaman söylüyoruz; soğuk olur meyve ve sebze zarar görür, sıcak olur yine zarar görür. Aşırı yağışlar da meyvelere zarar verebilir. Ama şükürler olsun Türkiye büyük bir ülke. Bir taraf olumsuz hava şartlarından etkilense de diğer tarafta yetişen ürünler ihtiyacı karşılayabilir."

ÜRETİM PLANLAMASI ŞART, MUHTEMELEN PATATES SENEYE UCUZLAYACAK

Tarım ürünlerinde üretim planlaması olmadığı için bir dizi sıkıntılar yaşandığını savunan Tavşan, yeni bir perakende modeline de ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Bu sene kilosu 5 liraya dayanan patatesin önümüzdeki sene muhtemelen ucuzlayacağını belirten Tavşan, "Üretim planlaması olmadığı için üretici kafasına göre takılıyor. Bu sene para eden bir ürün gelecek yıl para etmeyebiliyor. Muhtemelen patates de gelecek sene para etmeyebilir. Çünkü patatesin para ettiğini gören üretici, ekimde patatese ağırlık verebilir. Bu da talepten fazla arzın olmasına sebep olabilir. Ülkemizin kesinlikle üretim planlamasına ihtiyacı var. Yani Türkiye'nin ne kadar patates ihtiyacı olduğu, ne kadar patates ihracat edebileceği masaya yatırılmalı, üretici ona göre yönlendirilmeli. Bu sadece patates için değil tüm tarım ürünleri için geçerli. Mesela kuru soğanda bu sene rekor artış bekleniyordu. Ama halde soğan 1 ile 1,20 lira arasından satılıyor. Önceleri herkes haldeki komisyoncuları suçluyordu. Şimdilerde zaten hal esnafı tükendi. Çünkü ulusal ve uluslararası marketler, direkt üreticiden ürün aldığı için hal esnafı bitme noktasına geldi. Buna rağmen markette sebze ve meyve fiyatları ucuz değil. Çünkü maliyet girdileri oldukça fazla. Marketlerin kira ücreti, enerji giderleri, istihdam ve tezgahtaki zayiat sebebiyle tarım ürünleri markette bir miktar yüksek olabiliyor. Tüm bunlar bize ülkemizin yeni bir perakende modeline ihtiyacı olduğunu gösteriyor." şeklinde konuştu.

TÜSENKOM Başkanı Yüksel Tavşan, Adana ve Ödemiş'te başlayacak hasatla irlikta patates fiyatlarının da düşüş eğilimine gireceğini söyledi.