Gaziantep'in İslahiye ilçesinde hasadına başlanan üzüm, kalitesi ve verimiyle üreticinin yüzünü güldürüyor. Önceki yıl rüzgarın asmaları yakması sebebiyle verim alamayan üreticiler bu yıl memnun.

İslahiye Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Yüksel Şahin, yaptığı açıklamada yaklaşık 50 bin dekar alanda yetiştirilen sofralık üzümde, 2015 hasat döneminin başladığını söyledi. Hasadın, hava sıcaklığı sebebiyle erken saatlerde başladığını anlatan Şahin, "Bu yıl rekolte çok iyi, kalite çok iyi, iklim güzel geçti. Çok aşırı sıcak söz konusu olmadı. Piyasa şu an hareketli. İç piyasanın yanısıra üzümlerimizi, özellikle Rusya'ya, Ortadoğu ülkelerine, Suudi Arabistan'a, Mısır'a, Irak'a ihraç ediyoruz." dedi. Şahin, dekar başına 2 ton rekolte beklediklerini ifade ederek, "Antep karası siyah üzüm ihracata 1,50-1,60, beyaz üzüm ise 1,20-1,30 liradan gidiyor. İç piyasada ise siyah üzüm 1,30, beyaz üzüm ise 1,10 liradan gidiyor." diye konuştu.

Üzüm üreticisi Yusuf Uzun da bölgenin önemli geçim kaynaklarından birinin bağcılık olduğunu belirterek Antep Karası, hatun parmağı ve İzmir üzümü çeşitlerini yetiştirdiklerini kaydetti. Ürünlerin yurtiçi ve ihracata gittiğini anlatan Uzun, "Bu sene verim ve ürün kalitesi çok iyi. Fiyatlardan da memnunuz. Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı sıkıntı çekmiştik, çok şükür bu yıl yüzümüz gülüyor. Hasat yaklaşık 1,5 ay sürecek. Verimin ve kalitenin düştüğü durumlarda üzümü pekmez, pestil veya kuru üzüm olarak değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.