MHP Malatya İl Başkanı Mehmet Erdem, seçim öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından verilen ‘kayısı üreticisi için don zararının karşılanacağı’ vaadinin beklenilenin çok altında gerçekleştiğini belirtti. 5 yıl önce her dönüm için 150 TL olarak belirlenen desteğin bu yıl 41 TL olarak dağıtıldığına işaret eden Erdem, üreticilerin hayal kırıklığı yaşadığını ifade etti.

Mehmet Erdem, yaptığı yazılı açıklamada, zirai don nedeniyle zarar gören kayısı bahçeleri için belirlenen destek miktarının üreticileri hüsrana uğrattığını dile getirdi. Başbakan Davutoğlu’nun 7 Haziran Genel Seçimleri öncesi desteği ‘Malatyalılara büyük müjde’ şekilde açıkladığını vurgulayan Erdem, “Genel seçimler öncesinde Başbakan'ın Malatyalı üreticilere müjde olarak verdiği ve bu müjde karşısında büyük beklentiler içine giren üreticiler için Malatya'ya gönderilen toplam destek dertlerine deva olmamıştır. 2010 yılında dekara 150 TL destekleme verilirken bugün verilen destek ise hayal kırıklığına neden olmuştur." dedi.

ÜRETİCİ TARLASINI BOŞ BIRAKIYOR

Kayısı üreticisinin zor durumda olduğunu vurgulayan Erdem, şunları dile getirdi: "Vatandaşlarımızdan aldığımız şikayetlerde destekleme ödemesi olarak verilen para, üreticinin hiçbir ihtiyacını karşılayamaz duruma düşmüştür. Bu ülkede tarım kesimi, her zaman üvey evlat olarak görülmüş, alın terinin hakkını alamayan, her geçen gün üretim maliyetleri artarken üreticinin malı hak ettiği yeri bulamaz olmuş. Üretici de tarlasını boş bırakmaya başlamıştır. Üretimin devam etmesi için desteklemelerin, bugünkü gibi hüsrana uğratmayan, hayal kırıklığı yaşatmayan miktarda olması kaçınılmazdır.”

HÜKÜMET HER DÖNEM VAATTE BULUNDU

Tarımsal üretimi artıracak, maliyeti düşürecek birçok yatırımın sürüncemeye bırakıldığını kaydeden Erdem, “Eğer hükümet çiftçiyi bu şekilde küçük meblağlarla avutacaksa bari bu yatırımlara destek versin, üreticimiz sürekli kazansın, üretime devam etsin. Ayrıca desteklemelerde bu yıl olduğu gibi kişilere dönemler ve vaat bırakılmadan daha kalıcı, sürekli ve üreticinin, çiftçinin, köylünün derdine çare olacak şekilde verilmelidir. Bugün fındık üreticilerine her yıl ödenen ve fındık üreticisinin en büyük destekçisi olan, alan bazlı desteklerine bir türlü kaysı için yapılamadı. Hükümet her dönem vaatte bulunulmasına rağmen kalıcı bir çözüm yolu olarak sürekli destekleme modeli geliştirilmelidir. Seçim arifesinde üreticilerin hasar zararlarını telafi edeceğiz denerek söz verirken adeta dağ fare doğurmuş, bugün en fazla destekleme alan üretici 2 bin lira almış bulunmaktadır. Bu miktar üreticinin hangi ihtiyacını karşılayacak hangi borcunu ödeyebilir?” ifadelerini kullandı.