Geçen hafta yapılan Aydın İl Koordinasyon Kurulu 2015 Yılı 4. Dönem Toplantısı’na başkanlık eden Vali Yardımcısı Necdet Türker, kamu yatırımlarında kalite ve planlamanın, nakdi ve fiziki gerçekleşme kadar önemli olduğunu belirtti. Yatırımların, yıl sonuna gelinmesine rağmen nakdi ve fiziki gerçekleşmelerinin düşük olmasının yatırımcı kuruluşlar tarafından sorgulanması gerektiğini ifade eden Türker, “Valilik olarak biz de sorgulayacağız.” dedi.

Vali Yardımcısı Türker, yatırımcı kamu kuruluşlarının yatırımlarında sıkıntı olduğunu söyledi. Aydın’da devam eden projelerin nakdi yüzde 41, fiziki yüzde 50’de olmasının sorgulanması gerektiğini belirtti. 2015 yılı ilk dokuz aylık yatırımları değerlendiren Türker, “1 Ocak’tan itibaren Aydın’a 467 milyon TL ödenek tahsis edilmiş, bu ödenekten 193 milyon 309 bin TL harcanmış. Bu harcama sonucunda yatırımlarda yüzde 41 nakdi, yüzde 50 fiziksel gerçekleşme var. Tabii ki bunu sorgulamamız lazım. Yıl bitmesine rağmen yüzde 41'de niye kaldık? Bunu yatırımcı kuruluşların sorgulaması lazım. Muhtemelen valilik olarak biz de sorgulayacağız. Devam eden projelerle beraber başlayan, başlamak üzere olan, 2 milyar 161 milyon 159 bin TL'lik 272 proje toplamı var. 272 projeden de 50 tanesi tamamlanmış. Bunlar, yıllardır süren büyük projeler olabilir. Tamamlanamadığı için sayı çok gibi olabilir ama fiziki gerçekleşmede biraz sıkıntımız olduğu görünüyor.” dedi.

Koordinasyon toplantılarında yatırımlarla ilgili konuların konuşulması, gereksiz konulara girilmemesi gerektiğini belirterek, faydalı işlerin zamanından çalınmamasını isteyen Vali Yardımcısı Necdet Türker, “Devam eden yatırımlarımızı, inşallah en kısa zamanda başarılı ve kaliteli şekilde tamamlarız. Yatırımlarımızın sadece envanter üzerinde fiziki gerçekleşme değil, kalıcı ve kaliteli olmasını temenni ediyorum, çünkü artık planlamadan ziyade kaliteli planlama, uygulamadan ziyade kaliteli uygulama tartışılıyor. Ben bu toplantılara hep katılıyorum. Yaklaşık 22 yıl kaymakamlık yaptım. Maalesef planlama toplantısı, fiziki gerçekleşme, nakdi gerçekleşme deyip geçiyoruz. Bu gerçekleşmelerin kalitesi ve içeriğine hiç inmiyoruz. Aslında bundan sonra bu toplantıların konusu bu olmalı. Yatırımların fiziki gerçekleşmesinin yanında kalitesi, kalıcılığı da sorgulanmalı. Bizim her işimizi iyi yapmamız noktasında, kamu kaynağını gerçekten amaca uygun kullanma da bize rehber olacaktır, kalitemizi arttıracaktır.” şeklinde konuştu.

Aydın’da, toplam tutarı 2 milyar 161 milyon 159 bin olan 272 proje devam ediyor. 2015 yılı ödeneklerinde ilk sırayı 167 milyon 98 bin TL ile Milli Eğitim Müdürlüğü, ikinci sırayı 124 milyon 688 bin TL ile DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, üçüncü sırayı 59 milyon 986 bin TL ile Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü alıyor.