Et fiyatlarının artması üzerine Avrupa’dan ithal edilen karkas et ve canlı hayvandan alınan gümrük vergilerinin düşürülmesi veteriner hekimlerin tepkisini çekti. Her Kurban Bayramı öncesinde et fiyatlarının suni olarak artışa geçtiğini söyleyen Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, çözümün ithalatta olmadığını, asıl yapılması gerekenin üreticinin maliyetlerini ucuzlatmak olduğunu belirtti.

Sinan Sağlam, yaptığı açıklamada Türkiye’de hayvancılık sektörüne yönelik desteklemelerin özellikle son 10 yılda önemli düzeyde artırılmasına rağmen temel yapısal sorunların devam ettiği ifade etti. Bu sorunların başında Türkiye’deki hayvancılık işletmelerinin genelde küçük ölçekli olmasının geldiğini vurgulayan Sağlam, yem bitkileri üretimi ile çayır ve meraların korunma ve ıslahının da yetersiz olduğuna ve bunların amacı dışında kullanılmaya başladığına dikkat çekti. Sağlam, “Suni tohumlama sayısı uluslararası ortalamaların altında ve hayvan hareketleri ile hayvan sağlığına yönelik önlemler yeterlilikten uzak bir durumdadır. Gelinen noktada Türkiye’de kişi başına düşen kırmızı et üretiminin 13 kg/yıl ile 19 kg/yıl olan dünya ortalamasının bir hayli altında gerçekleştiği görülmektedir.” diye konuştu.

Sinan Sağlam, Türkiye’de etçil ırkların yaygın olmaması, yem giderlerinin yüksekliği, işçilik, kredi faizi, ilaç giderlerinin yüksekliği ve veteriner hekimlere gereken önemin verilmemesi yüzünden önleyici sağlık hizmetlerinin yetersiz kalmasının üretimin artışına engel olduğunu vurguladı. Sağlam, “Bu sorunlara çözüm bulmak için gerekenler zaman kaybedilmeden yapılmalıdır.” dedi.

Besicilikte toplam giderlerin yüzde 40’ının ham ve kaba yem için harcandığını söyleyen Sinan Sağlam, Türkiye’de üretilen karma yemlerin yüzde 40- 45’inin ithal yem hammaddelerine bağlı olduğu olduğunu bunun besi maliyetlerini yükselttiğini belirtti.Sağlam, şunları söyledi: “Rasyonel bir besicilik ve daha ucuza et üretimi için kaba yem oranının mutlaka artırılması gerekiyor. Yılda 73,6 milyon ton olan kaba yem ihtiyacının çayır, mera, yem bitkileri silaj, bahçe içi otlak ve saman ile sadece 58,6 milyon tonu karşılanabiliyor. Bu kalemde 15 milyon ton açık var. Ayrıca, 14 milyon ton olan karma yem ihtiyacının da sadece 9 milyon tonu karşılanıyor. Burada da 5 milyon ton açık var.”

ETÇİ IRKLAR ARTMALI

Kırmızı et üretiminin düşük olmasının bir diğer nedeninin de Türkiye’deki hayvan varlığının sütçü ırklar ağırlıklı olmasına bağlayan Sinan Sağlam, “Etçi ırklara da ağırlık verilmesi gerekiyor. Bakanlık zaman zaman bu yönde açıklamalar yapıyor. Fakat bir türlü somut adımlar atılmıyor. Artık uygulamaya geçmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

İTHALAT PANSUMAN TEDBİR

Bakanlığın et fiyatları yükseldiğinde çözüm olarak ithalatın önünü açtığını da anlatan Sinan Sağlam, bunun pansuman tedbir olduğunu dile getirdi. Sağlam, sözlerini şöyle tamamladı: “Toplumdaki asıl beklenti soruna kökten çözüm bulmaktır. İthalat soruna çözüm getirmez. Beyaz ette başarılı olan Türkiye’de kırmızı ette başarı imkânsız değil. Yeter ki doğru yöntemler uygulansın.”