Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, yatırımların önünün açılması halinde Türkiye'nin 4G teknolojisini kullanabileceğini söyledi. Aksoy, “Biz Vodafone olarak 4G’yi dünyada pek çok ülkede uygulayan bir operatörüz. Türk abonelerimize yurt dışında 4G’yi kullandıran tek operatör durumundayız. Burada adil bir yapılanma olduğu zaman, yatırımların önünün açılması halinde biz Vodafone olarak Türkiye’de hem 4G, hem de diğer teknolojik alanlarda daha fazla yatırımlarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Vodafone tarafından hayata geçirilen ‘Dijital Dönüşüm Hareketi’ adlı stratejik programın tanıtımı Bursa’da yapıldı. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, teknoloji, hizmet ve sosyal alanlarındaki yatırımlarını aralıksız sürdüren Vodafone Türkiye'nin Marmara Bölgesi’nin önemli sanayi merkezlerinden Bursa’yı öncelikli yatırım bölgeleri arasına aldığını söyledi. Engin Aksoy, Vodafone olarak Türkiye’ye 2006 yılında girdiklerini hatırlatarak, “2006 yılından bugüne de 12 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Bu kapsamda da 2013 yılında dijital dönüşüm hareketi açıkladık. 2013 Kasım'da açıkladığımız bu hareketle Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik eden marka olmayı hedefliyoruz. Türkiye’deki dijital bağlantılı yaşamı hem Türkiye’deki bireylere hem de şirketlere ulaştırmak istiyoruz. Bu kapsamda da hem Türkiye hem de Bursa üzerinde ciddi yatırımlarımız var.” şeklinde konuştu.

Türkiye genelindeki yatırımlarını üç ana başlık altında gerçekleştirdiklerini dile getiren Aksoy, mükemmel müşteri deneyimi için yaptıkları yatırımlar kapsamında Türkiye’deki bin 200 mağaza ve çağrı merkezini kapsadığını söyledi. Bu kapsamda mağazalara önümüzdeki iki yılda 200 milyon liranın üzerinde yatırım yapacaklarını aktaran Aksoy, bin 200 mağazanın 500’ünü geçen yıl yenilediklerini ifade etti.

Dijital bağlantılı bir Türkiye içinde teknoloji yatırımlarının olduğunu anlatan Aksoy, “Teknoloji yatırımları kapsamında da hem fiber hem de baz istasyonu yatırımlarımızı var. Fiber yatırımlarımız kapsamında geçen yıl Türkiye elektrik idaresinin açtığı ihaleyi kazandık ve burada bir fiber yatırımımız var." dedi. Üçüncü alanda ise Türkiye’nin sosyal gelişimine yatırım yaptıklarını ifade eden Aksoy, “Burada da Düşler Akademisi adındaki organizasyonu ile engelli vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Ayrıca AÇEV’le yaptığımız çalışma ile ilköğretim çağına gelmiş çocuklara ilk eğitim veriyoruz.” diye konuştu.

Spor ve kültür sanata da yatırım yaptıklarına işaret eden Engin Aksoy, “Bunlardan en çok bilinen ise Vodafone Arena. Vodafone Arena Türkiye’nin ilk akıllı stadyumu, konser merkezi, kültür merkezi olacak.” şeklinde konuştu.

'BURSA’DA 673 KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR'

Bursa’da Vodafone Türkiye olarak 673 kişiye istihdam sağladıklarını ifade eden Engin Aksoy, şu bilgileri verdi: “Son 4 yıl içinde de 48 milyon liranın üzerinde bir teknoloji yatırımı yaptık. Ayrıca Bursa bölgesinde bizim bölgeler müdürlüğümüz var. Bursa bölgesi içinde de toplam 230 tane de mağazamız bulunuyor. Bursa bizim için sanayide çok önemli bir rolü var. Hem KOBİ'ler hem de turizm içinde çok önemli. Dijital dönüşüme liderlik eden marka olma kapsamında ‘Yarına hazırım platformu’ olarak yeni bir platform hazırladık. Burada da Türkiye’deki kobilerin dijitalleşmesine öncülük ediyoruz. Bursa’da burada çok önemli bir rol alıyor.”

'TÜRKİYE 4 G’YE HAZIR MI?'

Engin Aksoy, ‘Türkiye’de 4G teknolojisinde sona yaklaşıldığına dair açıklamalar var, Türkiye’de telekominikasyon altyapısı buna hazır mı?’ şeklindeki soruya şu karşılığı verdi: “Biz zaten Vodafone olarak 4G’yi dünyada pek çok ülkede zaten uygulayan bir operatörüz, bunun dışında Türkiye’de abonelerine yurt dışında 4G’yi kullandıran bir tek operatör durumundayız. Biz zaten pek çok ülkede 4G ile tanışık olan bir operatörüz. Türkiye’de de 4G’ye geçiş için biz çalışmalarımızı yapıyoruz. Bununla ilgili bir takvim açıklanıyor zaten, Bizim burada ki öncelikli koşulumuz aslında hem fiber tarafındaki, hem de baz istasyonu tarafındaki yatırımlar. Burada adil bir yapılanma olduğu zaman, yatırımların önünü açılması halinde biz Vodafone olarak Türkiye’de hem 4G, hem de diğer teknolojik alanlarda daha fazla yatırımlarımıza devam edeceğiz.”

'VERİLER UYGUN OLURSA YERLİ ÜRETİM ARTAR'

'Türkiye’de yerli üretime teşvik gelip, ithal ürünlerde vergi zammı gelecek, siz nasıl yaklaşıyorsunuz, yerli telefon üretiminde sizin rolünüz ne olabilir?' sorusuna ise Aksoy, “Yerli üretim konusunu biz de destekliyoruz, yerli üretim de yapıyoruz Vodafone olarak. Hatta Türkiye’deki ilk 4G uyumlu yerli telefonu da biz ürettik. Tabi burada vergiler çok önemli. Vergilerin uygun koşullarda olması halinde yerli üretimin teşvik edilmesi durumunda biz de yerli üretimi destekleme taraftarıyız.” karşılığını verdi. Aksoy, yerli üretimde vergilerde yapılacak düzenlemelerle cep telefonu fiyatlarının da düşeceğini söyledi.

'Telekom sektörü açısından 2015’i nasıl bekliyorsunuz?' sorusuna karşılık Engin Aksoy, şu cevabı verdi: “Telekom sektörü son yıllarda büyümeye devam eden bir sektör. Biz Vodafone Türkiye olarak da sektör ortalamasının üzerinde büyüyoruz. Son 5 yıldır biz her çeyrek çift haneli büyüme rakamlarını devam ettiriyoruz. Telekomünikasyon sektöründe 2015’de büyüyeceğini düşünüyorum. Data kullanımı burada çok önemli. Data kullanımı çok artıyor. Dolayısıyla biz sektörün geleceğinden çok ümitliyiz. Burada çok önemli olan nokta sektörün ülkemizin gelişimi için artık telekomünikasyon ve iletişim artık elektrik, gaz, su gibi çok doğal bir ihtiyaç haline geldi. Bu yatırımların önü açılırsa, bu yatırımlar teşvik edilip adil bir rekabet ortamı hazırlanırsa biz Vodafone olarak da Türkiye’ye çok yatırım yapmaya devam edeceğiz ve sektöründe büyüyeceğini düşünüyoruz.”

'Türkiye’de pazar payınız kaç?' sorusuna ise Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, şöyle cevap verdi: “Türkiye’deki pazar payımız 2008’den bu yana yaklaşık 15 puan arttı ve yüzde 33’lere geldik şu anda. Büyüme hedefimiz ise yıl sonu olarak Vodafone Türkiye olarak son beş yılda hep çift haneli büyüdük ve amacımız yine Türkiye’deki büyümemizi sürdürmek ve pazar payımızı artırmak.”