Volkswagen'de ortaya çıkan gaz emisyon skandalını Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, dünya pazarında giderek artan açgözlülüğün sonucu olduğunu söyledi. İngolstadt Başsavcılığı ise Audi şirketine karşı soruşturma başlattı. VW Denetim Kurul Üyesi Olaf Lies olaydan sorumlu olanların suç işlediklerini bildirdi. Alman otomotiv devi Volkswagen'de (VW) patlak veren gaz emisyonunda manipülasyon skandalı hakkında Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble'den açıklama geldi. Skandalın ardından ilk kez konuşan Schäuble, RedaktionsNetzwerk Deutschland’a (RND) yaptığı açıklamada, Volkswagen'in artık eski Volkswagen olamayacağını dile getirdi.

VW'deki skandalı "Dünya pazarında giderek artan açgözlülüğün bir sonucu." olarak nitelendiren Maliye Bakanı, finansal krizde olduğu gibi, küresel rekabette başarılı olmanın acımasız olmaktan geçtiğine inanıldığını gösterdiğini ifade etti. "Bu aynı zamanda takdir edilme ve şöhret açlığı." diyen Schäuble "Hayrete düşüyoruz ve her defasında nasıl sonuçlandığını görüyoruz." şeklinde konuştu. Skandalın sonucunun VW'ye ağır bir bedel ödeteceğine dile getiren Schäuble, "VW, kriz sonunda eski VW olmayacak. Biz de bu krizden daha güçlü çıkacağız. Ders çıkartacağız." dedi.

Ancak Maliye Bakanı Schäuble skandalın ülke ekonomisine tehdit oluşturmadığını söyledi.

AUDİ'YE KARŞI SORUŞTURMA

VW'nın eski CEO'su Martin Winterkorn'dan sonra, 2,1 milyon aracının etkilendiği Audi'ye de karşı soruşturma başlatıldı. Soruşturmayı başlatan İngolstadt Başsavcısı Wolfram Herrle, Funke Medya Gurubu'na yaptığı açıklamada "Şu anda soruşturmanın devam ettirilip ettirilmemesi konusunda karar vermek için tüm bilgileri gözden geçiriyoruz." şeklinde konuştu. Herrle, soruşturmaya, Audi üst yöneticilerinin de ekleneceğinin ise henüz belli olmadığını ifade etti.

VW skandalı patlak vermesinden sonra harekete geçen Ingolstadt Savcılığı, VW'nin eski CEO'su Martin Winterkorn'a karşı soruşturma başlatan Braunschweig Savcılığı ile işbirliği yapıyor. Soruşturmanın bir savcılıkta birleştirilmesi bekleniyor.

'MİLYONLARCA İNSAN VW'YE OLAN İNANCINI YİTİRDİ'

Volkswagen Denetim Kurul Üyesi ve Aşağı Saksonya Ekonomi Bakanı Olaf Lies gaz emisyonunu düşük gösteren yazılımları Volkswagen arabalarına yerleştirilmesine izin verenlerin suç işlediklerini ve şahsen mesuliyet almaları gerektiğini söyledi. BBC'ye açıklamada bulunan Lies, "Biz sıkıntılar hakkında en son yapılan yönetim kurul toplantısında, basından kısa süre önce öğrendik. Bu konuda açık olmak istiyorum.

Bizim ABD'de bir seneden fazla bilinen sıkıntılar hakkında bilgilendirilmediğimizi öğrenmemiz lazım." şeklinde konuştu. Motorları düzeltmeyi ve tazminatlardan ortaya çıkacak maliyet hakkında VW'nin herhangi bir fikri olmadığını ifade eden Lies, milyonlarca insanın VW'ye olan inancının yitirdiği için büyük hasarın meydana geldiğini dile getirdi. Öte yandan, Manager Magazin sitesi, şirket kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre VW'de yeni görevden almalar meydana geldi.

Site, olay aydınlanana kadar görevden el çektirilenler arasında, emisyon değerlerinin manipülasyonu için kullanılan araçların geliştirilmesi, kullanımı ve bildiği halde ses çıkarmayan çok sayıda sorumlunun olduğunu iddia etti. Bu arada, Winterkorn'un yerine gelen yeni CEO Mathias Müller, VW Denetim Kurul ile skandalın ara bilançosunu çıkarmak için bugün bir araya geliyor. Şirket önümüzdeki günlerde, yasadışı yazılımla donatılmış 11 milyon aracı düzeltme konusunda bir açıklama yapması bekleniyor.