Pazarlama Danışmanı Zeki Yüksekbilgili ve İnsan Kaynakları Danışmanı Dr. Gülbeniz Akduman ve Dr. Zeynep Hatipoğlu Y kuşağının da işkolik olduğunu söyledi. Bu durumun çalışanları 7 gün 24 saat iş düşünen mobil çalışanlar haline getirdiğini aktaran uzmanlar, 5 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdikleri 'Y kuşağı da işkolik mi?' araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Araştırma kapsamında uygulanan anket sonucunda işkoliklikle kuşaklar arasında ilişki olmadığı tespit edildi. İşkoliklik kuşaklara göre farklılık göstermedi. Farklı kuşakların çalışma hayatına bakış açılarında farklılık olsa da işkoliklik konusunda aralarında fark oluşmadı. Örgütsel anlamda her kuşağa mensup çalışanlarda işkoliklik belli bir seviyede bulundu. İşkoliklik belli bir seviyede tutularak yönetildiğinde çalışanların çalışma hayatlarını olumlu yönde, yönetilemediğinde veya seviyesi yükseldiğinde ise hem çalışma hayatı hem de özel hayatlarını olumsuz yönde etkilediği tespit edildi.

İŞ VE ÖZEL HAYAT DENGESİNİ KURABİLİYOR MUYUZ?

Araştırma örneklemi dışında yer alan 1943-1965 yılları arasında doğanları 'Baby Boomer' olarak kabul edilen 'Bebek Patlaması' kuşağı 1946-1964 yılları arasında doğan bireyler. Bu dönemde fazladan 17 milyon bebeğin dünyaya gelmesi nedeniyle bu kuşağa bebek patlaması kuşağı adı verilmiştir. Bu kuşağa ait bireyler çok çalışmak ve fedakarlık yapmanın başarılı olmak için ödenmesi gereken bedeller olduğunu düşünür. Hayatının odak noktası iş olan bu kuşak işkoliklik eğilimini de başlatmıştır. Bu kuşak mensupları çalışmak için yaşarlar Bebek Patlaması kuşağından sonra gelen X kuşağı (1965–1979 arası doğanlar) yaşamak için çalışmayı tercih ederken, Y kuşağı ise (1980–1999 arası doğanlar) iş hayatı ve özel hayat arasındaki dengeye önem vermektedir. Yani, hem X hem de Y kuşağının hayatının odağında iş yer almamaktadır. Ama bu X ve Y kuşaklarının tembel bir kuşak oldukları anlamına gelmemektedir. Bu kuşaklar da aynı Bebek Patlaması kuşağı gibi çalışkan bir kuşak olmakla birlikte bir önceki kuşak kadar işkolik değil ve iş ve özel yaşam arasındaki dengeye de özen göstererek iş hayatını yönetmeye çalışır.