Bursa’da 145 dekar alanda yaban mersini yetiştirildiği ve en uygun ortamın Orhaneli ilçesi olduğu belirtildi.

Bursa Orhaneli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Orhaneli ilçesi Göynükbelen Mahallesi'nde yaban mersini tarla günü düzenlendi. Orhaneli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergin Alkan, yaban mersininin dünyada ilk kez 1909 yılında ABD’de ıslah edilerek yetiştirilmeye başlandığını bildirdi. Alkan, "Ülkemizde Doğu Karadeniz'de yabani formları bulunuyor. 2000 yılı başlarından itibaren kültürel olarak yetiştiriciliği yapılıyor. İlimizde 145 dekar alanda yaban mersini yetiştiriliyor. Orhaneli’nde üretim alanı 8 dekar. 2011-2012 üretim sezonunda üretici Salih Arsil'in 1,5 dekar arazisinde fidan temini ve dikimi ile başladı. Bu sene ticari anlamda ürün almaya başladık. Yaban mersini kullanım alanlarının çeşitliliği, taze meyve olarak tüketildiğinde birçok hastalığa iyi gelen antioksidan özelliği ile üreticilerimize ticari katkı sağlayacak." dedi.

BÖLGENİN İKLİM ÖZELLİKLERİ KALİTELİ MEYVENİN ANAHTARI

Yaban mersini yetiştiriciliğine ilgi duyup araştırma yapan Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Aysal Şentürk ise yetiştiricilikle deneyimlerini paylaştı. Uygun bulduğu demonstrasyon alanında 3 yıl üretici ve ilçe müdürlüğü ile işbirliği yapan Şentürk, bölgede ürünün tanınmasında önemli rol oynadı.

Yaptığı sunumla yaban mersini yetiştiriciliğinin detaylarını paylaşan Aysal Şentürk, "Göynükbelen Mahallesi ideal iklim verileri ve toprak yapısı ile çok kaliteli meyvelerin üretilmesine imkan veriyor. Bu kalitenin başka hiçbir coğrafyada elde edilemeyebilir." dedi.

Konuşmaların ardından üretici Salih Arsil'in yaban mersini bahçesine gidilerek incelemelerde bulunuldu.