Gayrimenkul sektörü ile ilgili son verilere göre Türkiye’de ayda yaklaşık 2 bin konut yabancıya satılıyor. Yabancı yatırımcı çeken en önemli sektörlerin başında gayrimenkulün geldiğini belirten ticari gayrimenkul firması Cushman & Wakefield'ın Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur, sektörün 2014’te 4,6 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirdiğini vurguladı. Sur, "2015 sonuna kadar yabancıya konut satışından elde edilecek gelirin 5 milyar doları aşmasını bekliyoruz." dedi.

Son yıllarda yabancıların Türkiye’deki konut satışında önemli rol oynadığını belirten Sur, mütekabiliyet yasası sonrası son bir senede giderek artan bir yabancı ilgisi olduğunu kaydetti. Özellikle Orta Doğu ülkelerinden Körfez Bölgesi ve Rusya, Ukrayna gibi kuzey ülkelerinden ayrıca Orta Asya Cumhuriyetlerinden ilginin yoğun olduğunu belirten Haluk Sur, Kuveyt ve Suudi Arabistan’ın Türkiye’deki konut alımlarında başı çektiğini duyurdu.

Haluk Sur, son verilere göre Türkiye’de ayda yaklaşık 2 bin konutun yabancıya satıldığını ileterek, “Aylık bazda 2 binlere varan yabancıya konut satışının yaşandığı bir ortamdayız. Geçtiğimiz Ocak, Şubat, Mart ve Nisan dönemlerine baktığımızda her ay giderek artan; Nisan itibariyle 1.900’lere varan, Mayıs’la birlikte ise 1.900’leri aşan bir satış söz konusu. Bu yıllık bazda yaklaşık 24 - 25 bin konuta tekabül eder ki 2013 senesinde 3,6 milyar dolarlık dış satım, geçen sene 4,6 milyar doları geçti. Böyle giderse bu yıl beklentisinin 5 milyar doları rahatlıkla aşacağını öngörüyoruz.” diye konuştu.

Yılda 600 bin konutun üretildiği Türkiye’de 25 bin konutun yabancıya satılmasının azımsanmayacak bir rakam olduğuna işaret eden Sur, bu rakamın 2 katına çıkmasının ulaşılabilir bir hedef olduğunu belirtti.

‘DUBAİ’DE YAŞANAN KARTOPU ETKİSİNE DİKKAT EDİLMELİ’

Ancak yabancıya konut satışında aşırı talep ve fiyattaki hızlı iniş çıkışa dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Haluk Sur, örnek olarak Duba'yi verdi: “Yabancıya konut satışında kartopu etkisinden korunmak için mümküm mertebe kullanıcıya konut satılmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Yoksa Türkiye’de konutun metrekaresini 3 bin dolara alan 4 bin dolara satsın, 4 bin dolara alan 6 bin dolara satsın, 6 bin dolara alan 8 bin dolara satsın gibi kartopu etkisiyle giderek büyüyen bir yapının oluşmasını istemeyiz. Dubai bunu yaşadı ve faturasını acı ödedi. 2008’den beri hala kendisini toparlamaya çalışıyor. Ne güzel yatırımcı geliyor demek başka, kalıcı yatırımcı gelmesi başka.”

Sur, Türkiye’nin uzun soluklu düşünen yabancı yatırımcıya ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, daha sağlıklı, tabana ve daha geniş coğrafyalara yayılan bir alım-satımın Türkiye için talep kapısı ve potansiyel olacağını sözlerine ekledi.