Bursa Orman Bölge Müdürlüğü bozuk orman alanlarındaki yabani zeytinleri aşılıyor. Aşılanan ağaçlar kura usulü ile yöre halkına dağıtılacak, vatandaş ise 20 kuruş ödeme yapacak.

Aşılama, Mahmudiye Şefliği Boyalıca Mahallesi Dede Mevkiinde yapıldı. Tatbikata Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, işletme müdürleri, orman muhafaza memurları, Boyalıca ve Mahmudiye mahallelerinden vatandaşlar katıldı. Çalışmada 55 adet zeytin aşılandı.

Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, çalışma ile ilgili şu bilgileri verdi: “Orman Genel Müdürlüğümüz, Delice Eylem Planı hazırlamaktadır. Bu plana göre bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu yani iyileştirilmesi kapsamında deliceleri aşılayacağız. Aşılanan ağaçları kura usulü ile o yörede yaşayan vatandaşlara dağıtacağız. Bu şekilde hem bozuk orman alanlarının iyileştirilmesini, hem de kırsalda kalkınmayı sağlamış olacağız. Burada bir yanlış anlama olmasın. Orman yine devletin, ağaç yine devletin olacak. Vatandaşlarımız sadece ürününden faydalanacak. Kilogram başına orman idaresine 20 kuruş civarında olan bedelini ödeyecek.”

“YAPRAĞINDAN ÇEKİRDEĞİNE KADAR DEĞERLİ”

Zeytinin yaprağından çekirdeğine kadar tümüyle değerli olduğuna dikkat çeken Coşkun, “Hiçbir parçası zayi edilemeyecek derecede kıymetli olan zeytin ağacı, yerine göre süs, yerine göre yiyecek, yerine göre yakacak olurken, zamanımızda giderek artan bir şekilde, hastalıklara karşı ilaç ve kozmetikte temel madde olarak kullanılmaktadır. Marmara ve Egenin sembolü, yöremizin ekmek teknesi olan zeytinin ağacının odunundan, tabak, kaşık, çatal, masa, yakacak odun, köklerinden dekoratif ürünler, meyvesinden sofra zeytini, zeytin yağı, sabun ve gıda koruyucu, zeytin çekirdeğinden, tesbih, bilezik, kolye, küspesinden, gübre ya da yakacak, yapraklarından zeytin salatası, zeytin çayı, çiçeğinden zeytin çiçeği kolonyası, elde edilir.” diye konuştu.