Soğuk hava ısınma giderlerini tartışmaya açtı, bu çerçevede yalıtımlı ve yalıtımsız binalar karşılaştırıldı. XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, yalıtım olduğu takdirde ısınma için harcanan aylık 200 liralık yakıt maliyetinin 100 liraya gerilediğini bildirdi.

Eruslu, “İstanbul’da 100 metrekarelik bir daire için kış döneminde yalıtımsız bir binada senede ortalama bin 500 lira tutarında doğalgaz harcanırken, bu rakam yalıtımlı bir binada 750 liraya iniyor. Erzurum'da ise yine 100 metrekarelik bir dairede kış döneminde ısınma için yapılan toplam doğalgaz harcaması yalıtımsız bir binada 2 bin 500 lira iken, yalıtımlı binada bin 250 liraya denk geliyor.” dedi.

Eruslu, ısı yalıtımı uygulamasının gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında minimum yüzde 50 tasarrufa imkân tanıdığını ve kendini birkaç senede amorti ettiğini anlattı.

Emrullah Eruslu, Türkiye’nin senelik enerji talebinin 2014’te yüzde 4 arttığını vurgularken de şunları dile getirdi:

“2015’te talebin daha da çok artacağını görüyoruz. Bu anlamda enerji maliyetlerini indirmenin ve cari açığı daraltmanın tek şartı yalıtımın yangınlaştırılması. Şu anda Türkiye’de 16 milyon bina yalıtımsız, bu da binaların yüzde 85’inin yalıtımsız olduğu anlamına geliyor. Bu binalar ısınabilmek için iki kat daha çok harcama yapıyor. Senede 10 milyar dolar enerji harcaması, bu yalıtımsız binaların kullandığı fazla enerjiden ileri geliyor.”