Turizmciler, turizm planlaması yapılmadan 'yanaşık düzen otel' yapılmasının turizm sektörüne zarar verdiğini belirtiyor. Turizm yörelerinde planlama yapılmadan yapılan beş yıldızlı otellerin, yakınında bulunan konaklama tesisinin deniz görüntüsünü kapatmasıyla müşteri memnuniyetini olumsuz etkilediği dile getiriliyor.

Türk turizminin gözde şehri Antalya, 35 yıl içinde yatak kapasitesini 5 binden 570 bine çıkardı. Yıllık 12 milyon yabancı turistin 4 milyonunu ağırlayan Manavgat'ın yatak kapasitesi 220 bine ulaştı. Avrupa'da Side markasıyla turist çeken destinasyonda her yıl ortalama 10 bin yatak artışı oluyor. Turizmciler yatak artışının bir planlama doğrultusunda yapılmaması halinde 'plajın bir olduğu yerde' yanaşık ve arda arda konaklama tesisi yapmanın en fazla zararı otelcilerin birbirine vereceğini dile getiriyor.

Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcılar Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, turizm planlaması yapılmadan dikilen her beş yıldızlı otelin istihdam ve ülke ekonomisine katkı sağlamada katkısı olsa da belirli bir süre sonra tıkanmanın olacağını söyledi. Dünyada kitle turizminde kendinden söz ettiren Antalya'nın 570 bin yatak kapasitesini geçtiğini belirten Aydoğan, planlaması yapılmadan yanaşık düzen 5 yıldızlı otel yapmanın en fazla zararının o bölgedeki otellere olacağını kaydetti.

Manavgat Titretengöl'de bulunan beş yıldızlı otelleri dışında Almanya'nın Kuzey Ren Westfelya Eyaleti'nde de otellerinin bulunduğunun altını çizen Aydoğan, Almanya'da bir şehre 'ben otel yapmak istiyorum' denilince, 'o bölgede şu kadar beş yıldızlı otel var oraya siz otel yaparsanız diğer tesisler olumsuz etkilenir' diye izin verilmediğini vurguladı. Antalya bölgesinde her yıl 20 ile 25 bin arasında yatak artışının olduğunu dile getiren Aydoğan, bölgeye gelen turist sayısında ise bir artışın olmadığına dikkat çekti.

Yanaşık düzen anlayışıyla otel yapmada turizmin tıkanma noktasına geldiğini vurgulayan Aydoğan, şu hususlara dikkat çekti: "Bölgemizde bir tek sahil olmasına karşı her yıl yanaşık düzen, sırt sırta ve arka arkaya konaklama tesisi yapılıyor. Yeni yapılan bir otel başka bir otelin denize çıkış noktasını kapatıyor. Bir Alman, bir İngiliz, bir Belçika ve bir Hollandalı turist her yıl tatile geldiği bir otelin yanı başına bir otel yapıldığını görünce şaşırıyor. Bir yıl önce otelin balkonundan denize bakarak güneşlenmesini yapamaz hale geliyor. Yanaşık düzen otel dikme anlayışımızdan vazgeçmeliyiz. Çünkü bu anlayış turizm sektörüne büyük zarar veriyor. Ayrıca sezon başlamasına karşı destinasyon da yeni otel çalışmaları olması negatif bir durum. Bir Almanya, bir Yunanistan ve İspanya'da ben buraya 5 yıldızlı otel yapacağım dediğinizde buranın turizm kapasitesi yeni bir konaklama tesisini kaldırmaz diye izin vermiyorlar."

Antalya bölgesinde yanaşık düzen otel yapımına 3 yıl önce ilk tepkiyi eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay vermişti. Günay, Manavgat Evrenseki Turizm Bölgesi'nde Kömürcüler Deresi'nin tıkanmasına bağlı otellerin alt katları sular altında kaldığında inceleme yapmaya geldiğinde 'bir turist kaldığı otelin balkonunda yanındaki otelin balkonuna atlayarak kahve içebilecek' diyerek bu tür konaklama tesisi yapımına karşı olduğunu belirtmişti.